Vagnar och bilar

Sjuglasvagnen från 1897 används fortfarande vid riksmötets öppnande, statsbesök och högtidliga audienser. Detalj. Foto: Charlotte Gawell/Kungl. Hovstaterna

Ett fyrtiotal vagnar och slädar och ett tjugotal bilar ingår i Hovstallets vagn- och bilparker. De används i samband med olika kungliga uppdrag och ceremonier och utgör en del av det kungliga kulturarvet.

Vagnar och bilar

Från rikt dekorerade paradvagnar till moderna, praktiska bilar: I Hovstallets vagn- och bilparker möts kunglig historia och nutid.

Vagnar

Hovstallets vagnar

I Hovstallets vagnhallar finns ett fyrtiotal vagnar och slädar för olika ändamål. De flesta är tillverkade på 1800-talet. Här återfinns bland annat den välkända sjuglasvagnen.

Vagnparken består av paradkupéer, kalescher och landåer, men här hittar man också enklare fordon för hästarnas utbildning och vardagsarbete.

Paradvagnarna är elegant byggda, ofta praktfullt och rikt dekorerade. De visar i helheten och detaljerna ett utsökt formspråk och stor hantverksskicklighet. Dessutom är de exklusivt inredda, vilket gör dem bekväma att åka i.

Till vissa vagnar hör också specialkomponerade paradseldon. Eleganta uniformer bidrar också till helhetsintrycket.

Sjuglasvagnen

Sjuglasvagnen tillverkades till kung Oskar ll:s 25-årsjubileum som regent 1897. Vagnen är tillverkad av Ad Freyschuss Hofvagnsfabrik i Stockholm. Förr användes den med sexspann med spannryttare på vänster förlöpare.

Numera används den med fyrspann, vid riksmötets öppnande, statsbesök och högtidliga audienser.

Sjuglasvagnen från 1897 används fortfarande vid riksmötets öppnande, statsbesök och högtidliga audienser.

Sjuglasvagnen från 1897 används fortfarande vid riksmötets öppnande, statsbesök och högtidliga audienser. Foto: Charlotte Gawell/Kungl. Hovstaterna

Karl XV Paradkupé

Vagnen inköptes av Karl XV år 1859 av tillverkaren Lauenstein & Co, Hamburg, Tyskland.

Den används idag med fyrspann och stor paraduniform vid audienser, och inkommande statsbesök, som följevagn till Sjuglasvagnen.

Karl XV Paradkupé används idag som följevagn till Sjuglasvagnen vid audienser och inkommande statsbesök.

Karl XV Paradkupé används idag som följevagn till Sjuglasvagnen vid audienser och inkommande statsbesök. Foto: Charlotte Gawell/Kungl. Hovstaterna

Bilar

  • Hovstallets bilar

I Hovstallets bilpark finns ett tjugotal bilar. I motsats till vagnarna har de äldsta bilarna inte bevarats utan efterhand ersatts av modernare och säkrare fordon. Ett antal klassiker, som används sparsamt, ingår dock fortfarande i fordonsparken och visas för allmänheten vid guidade turer i Hovstallet.

Daimler DE27: Limousine, 1950

  • Motor: Rak 6-cylindrig, 4095 cc, 110 hk SAE vid 3 600 varv/min.
  • Växellåda: Halvautomatisk, 3-växlad med överväxel
  • Längd: 545 cm
  • Bredd:190 cm
  • Tjänstevikt: 2780 kg

Bilen är Hovstallets äldsta och kanske mest komfortabla. Typen kunde levereras med olika karosstyper. Denna limousinekaross har plats för åtta personer inklusive föraren. Under framsätet döljer sig en komplett verktygsuppsättning. Några rutor har elektriska fönsterhissar och framrutan är öppningsbar.

Bilen har under 2008–2009 genomgått en omfattande men ändå varsam restaurering. Den används fortfarande vid speciella tillfällen.

Daimler Limousine 1950 är Hovstallets äldsta och kanske mest komfortabla bil. Den används fortfarande vid speciella tillfällen.

Daimler Limousine 1950 är Hovstallets äldsta och kanske mest komfortabla bil. Den används fortfarande vid speciella tillfällen. Foto: Charlotte Gawell/Kungl. Hovstaterna

Cadillac Fleetwood Seventy-Five Limousine, 1969

  • Motor: V8-cyl, 7735 cc, 375 hk vid 4 400 varv/min.
  • Växellåda: Automatisk
  • Längd: 625 cm
  • Bredd: 195 cm
  • Tjänstevikt: 2 720 kg

Bilen är för sin tid mycket välutrustad och har till exempel farthållare, servostyrning och servobromsar, centrallås och elektriska fönsterhissar samt individuell luftkonditionering för fram- och baksätespassagerare.

  • Bilen rymmer åtta passagerare, inklusive föraren, och används bland annat vid hemtransport av ambassadörer efter högtidliga audienser.
Cadillac 1969. Bilen används bland annat vid hemtransport av ambassadörer efter högtidliga audienser.

Cadillac 1969. Bilen används bland annat vid hemtransport av ambassadörer efter högtidliga audienser. Foto: Charlotte Gawell/Kungl. Hovstaterna

Upptäck mer

Till toppen