Tullgarns slott
Tullgarns slott i Hölö, Södertälje kommun.
Fredrik Adolfs lustslott
Tullgarns slott ligger mycket vackert ute på en udde i Östersjön. I parken, som är öppen för allmänheten, ingår ett kretsloppsanpassat reningsverk som ger biologisk mångfald och bra växtförhållanden för omkringliggande natur. Det medger en trevlig vandring i parklandskapet längs stigarna runt dammar och planteringar.
Sedan medeltiden har Tullgarn tillhört gamla adelssläkter som Bonde och Gyllenstierna. Stureätten bygger kring 1600 ett ”hus” – en äldre benämning för ett större stenhus eller slott. 1713 ärver Magnus Julius de la Gardie det gamla Stureslottet, men han uppfattar slottet som omodernt.
1716 hade den franske fortifikationsofficeren Joseph Gabriel Destain gått i svensk tjänst och efter krigsslutet 1718 blir han anställd av de la Gardie, först för att lära dennes barn franska, men sedan uppdraget att riva det befintliga slottet och bygga ett nytt på samma plats. Det nya slottet förses med franska fönster längs hela huvudvåningen, vilket är den konstruktion vi ser än i dag.
1772 köps Tullgarn in av ständerna till Fredrik Adolf, hertig av Östergötland och Gustav III:s lillebror, och blir därmed ett kungligt lustslott. Fredrik Adolf finner sig väl tillrätta med livet på landet och ett mindre strikt hovceremoniel, till skillnad hur det är vid Gustav III: s hov. Efter finsk-ryska kriget 1788-90 drar sig Fredrik Adolf nästan helt tillbaka till Tullgarn. Bland hertigens favoritnöjen på Tullgarn är jakten det förnämsta och ofta förekommande. Han har också att göra med hela det stora jordbruket kring slottet. Han blir en riktig lantjunkare.
Interiörerna på Tullgarn tillhör de finaste gustavianska inredningarna i landet. Det är Jean-Baptiste Masreliez som har stått för inredningarna tillsammans med bildhuggaren Per Ljung. Fredrik Adolfs resor i Frankrike och Italien bör ha influerat honom starkt. Att besöka de relativt nyutgrävda ruinstäderna Herculaneum och Pompeji ansågs vara höjdpunkten på en sådan bildningsresa och Fredrik Adolf vistades inte mindre än tre månader i Neapel. Han införskaffade även en del kopparstick och skulpturer.
Fredrik Adolf var en trägen gäst i Sergels ateljé i Rom, där han själv satt modell, troligen även till den byst som står i Röda förmaket på Tullgarns slott. Han följde även arbetet med skulpturen Amor och Psyke som Sergel arbetade med i ateljén.
I april 1777 lämnade Fredrik Adolf Rom och fick då i gåva av påven bland annat praktverket Le antichità di Ercolano. Bilderna i Le antichità di Ercolano kommer att tjäna som underlag för Anders Hultgrens inredningar i Blå kabinettet. I dekoren i hertigens sängkammare ingår bland annat bilder från Amor och Psyke-myten, förmodligen inspirerade av besöket hos Sergel.
Åren före sin död, mellan 1800 och 1803, låter Fredrik Adolf bygga på flyglarna med en våning och slottet får då sitt nuvarande utseende. Hertigen befinner sig utomlands, men kan följa bygget via akvarellerade teckningar. Han får dock aldrig se det färdiga resultatet, då han dör i Montpellier i december 1803. Efter hans död övertas slottet av systern Sofia Albertina. Vid hennes död övertas det av kronprins Oskar (I) som tillsammans med sin familj vistas på Tullgarns slott varje sommar.
Efter drottning Josefinas, Oskar I:s hustru, död 1876 tillfaller slottet Oskar II men nyttjanderätten överförs direkt till kronprins Gustaf. Kronprinsparet Gustaf (V) och Victoria inreder med föremål och inspiration från sina resor. Frukostrummet är en hemtrevlig kopia av ett tysk gästgiveri, som i dag används av kungen och hans sällskap vid de årliga jaktluncherna. I entrén kan man se en kopia av en mosaik från Pompeji, där motivet är en hund med texten Cave Canem, vilket betyder varning för hunden. Hundar fanns det alltid gott om där drottning Victoria vistades.
Gustaf V blir kung 1907 och när Tullgarn två år senare ska gästas av den ryske tsaren Nikolaj II, renoveras en svit för kejsarfamiljen med tillhörande badrum uppe på tredje våningen. Familjen väljer dock att i stället bo ombord på sin lustjakt Standart, som ligger ankrad ute på redden. I gästboken har hela tsarfamiljen skrivit sina namn; denna gästbok finns att beskåda i slottets visningsvåning.
1950, efter Gustaf V:s död 1950 tar Gustaf VI Adolf slottet och han låter restaurera det pietetsfullt och gör slottet tillgängligt för allmänheten.
Besök Tullgarns slott
Tullgarn nära Trosa i Sörmland är ett av våra populäraste kungliga utflyktsmål och ligger en knapp timmes bilresa från Stockholm. Tullgarns slott var Gustaf V:s och drottning Viktorias sommarslott. I slottsparken finns lindar och alléer och är en utsökt picknickplats.