Kavaljerskusk Markus Henriksson, Hovstallet
”Vi har en otroligt fin miljö att motionera och träna hästarna i”
Som kavaljerskusk ansvarar Markus Henriksson för utbildning och träning av Kungens hästar.
– Varje dag som vi tränar hästarna är en förberedelse för de statsceremoniella kortegerna.
Arbetet börjar tidigt på Hovstallet. Redan klockan halv sju på morgonen är det full aktivitet när Markus Henriksson och hans kollegor i stallet ger hästarna mat, för att sedan mocka ur boxarna och borsta och rykta hästarna inför morgonens första träningspass.
Hästar har alltid funnits i Markus liv. Redan som liten började han rida på ridskola, långt innan han visste att han som vuxen skulle komma att arbeta med hästar.
– Jag har prövat många olika saker - jag har arbetat inom vården, på ridskola och har tidigare haft egen hästverksamhet. Men när jag såg annonsen i tidningen Ridsport för drygt tio år sedan lockades jag av Hovstallet. Det verkade vara ett spännande ställe, med hästar mitt i centrala Stockholm, och att få köra häst och vagn.
Som kavaljerskusk ansvarar Markus Henriksson för utbildning och träning av Kungens hästar. De används i statsceremonier vid riksmötets öppnande, statsbesök, audienser, på nationaldagen och vid kungliga högtidligheter. Det är ett bitvis fysiskt arbete och intensiva arbetsdagar.
– På förmiddagarna fram till lunch jobbar vi med hästarna. Sedan sköter vi utrustningen – putsar selar, sadlar och vagnar som vi använder varje dag. Vi ser också till att alla paradselar, vagnar och uniformer från slutet av 1800-talet underhålls och är i gott skick.
– Varje dag som vi tränar hästarna är en förberedelse för de statsceremoniella kortegerna. Men i Hovstallet samarbetar man inte bara i ett team av människor utan vi har också ett team människa-häst som måste fungera. Hästar gillar rutiner så varje dag arbetar vi med tydliga rutiner i stallet och vid träningspassen vilket gör hästarna trygga och säkra att hantera. På så sätt bygger vi förtroende och vi är väl förberedda för vårt uppdrag.
Vid kortegerna klär sig Markus och hans kollegor i paraduniformer, kör paradvagnar och använder de praktfulla selarna. Vid statsceremonierna är det många hästar i rörelse på Stockholms gator då de kungliga vagnarna eskorteras av Polisrytteriet och Livgardet.
Utöver arbetet med hästarna har alla i stallet egna ansvarsområden. Markus Henriksson arbetar framför allt med visningsverksamheten, vilket innebär mycket kontakter med slottets publika enhet, men också med andra organisationer inom besöksnäringen. Hovstallet har även kontakt med hovstallen i Danmark, Nederländerna och Storbritannien.
Något som han särskilt uppskattar med sitt arbete, berättar Markus, är alla möten med människor. Han har god nytta av sina tidigare erfarenheter som ridlärare när han tar emot och berättar om Hovstallet för besökare i alla åldrar.
Många fascineras av att möta hästar mitt i Stockholm och vi har en otroligt fin miljö för att motionera och träna hästarna när vi kör på Östermalm och sedan ut på Djurgården.
Markus Henriksson, Hovstallet
– Vi har en viktig uppgift att pedagogiskt och intressant berätta för besökare och svara på frågor om vad vi gör vid hovet, att vi är en modern arbetsplats och har en känd historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet.
Markus berättar att många besökare imponeras av det kulturarv som finns bakom murarna på Väpnargatan – den vackra gården och dess byggnader, alla med olika funktioner: stallar, vagnhallar, selkammare och smedja.
– Många fascineras av att möta hästar mitt i Stockholm och vi har en otroligt fin miljö för att motionera och träna hästarna när vi kör på Östermalm och sedan ut på Djurgården.
Under sina tio år på Hovstallet har Markus också fått vara med om många minnesvärda händelser.
– Ett speciellt minne jag har var när Kungen bjöd in till dans vid 40-årsjubileet som statschef. Det var roligt med så många glada människor som dansade tillsammans med Kungaparet på Inre borggården.