Enhetschef Josefine Lindqvist, Ståthållarämbetet

Josefine Lindqvist, enhetschef inom publika avdelningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

”Vi påminns om historien varje dag”

Som enhetschef inom hovets publika avdelning arbetar Josefine Lindqvist med att välkomna besökare från hela världen till de kungliga slotten.

– Det går inte en dag utan att vi bygger vidare på vår historia. Det gör det roligt att gå till arbetet varje dag.

Ett brinnande intresse för konst- och litteraturhistoria ledde Josefin Lindqvist till Kungl. Hovstaterna och den publika avdelningen, där hon som enhetschef ansvarar för de kungliga slotten Gripsholm, Strömsholm och Tullgarn.

Hon kan inte tänka sig ett bättre jobb, säger hon, än att tillsammans med sina kollegor få organisera och utveckla olika kulturevenemang i den unika historiska miljö som de kungliga slotten utgör.

– Vi försöker erbjuda olika spännande kulturevenemang med utställningar, konserter och föredrag. En viktig del är också att vi guidar på olika språk. Jag talar tyska och eftersom ungefär 40 procent av våra besökare är från Tyskland har jag stor nytta av detta.

De varierande arbetsuppgifterna är också något som hon uppskattar:

Ena dagen skurar vi golv och bär bord, nästa dag kan vi ta emot Kungens höga gäster eller diplomater

Josefine Lindqvist, Ståthållarämbetet

På Gripsholms slott finns en av världens största porträttsamlingar. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

På ett kungligt slott händer det alltid något spännande. Ett exempel som Josefine minns särskilt väl var när den amerikanska tv-kändisen Martha Stewart flög in till Gripsholm med helikopter för att hämta inspiration till sitt nya hem i Texas.

– Det finns på bild på hennes hemsida där min hand finns med och pekar på en fåtölj. Sådant minns man, skrattar Josefine.

I den historiska slottsmiljön på Gripsholm har många avgörande händelser i Sveriges historia utspelats. Slottet har anor från 1200-talet men den nuvarande borgen började byggas år 1537 under Gustav Vasas tid.

I slottet finns även statens porträttsamling, som har en lika lång historia som borgen. Det är en av världens största porträttsamlingar med cirka 2 000 konstverk.

Men för Josefine är det, utöver alla konstverk, framför allt den unika teater som Gustav III lät inreda på 1700-talet som ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

– Det finns mycket att göra i mötet och dialogen med besökare för att berätta om de kungliga slotten, monarkin och hur man arbetade inom hovet förr och nu. Det är speciellt med alla människor med olika yrken och roller som har funnits här. Vår monarki sträcker sig 1000 år tillbaka i tiden och vi har en kontinuitet som jag är en del av i dag. Det är häftigt.

Josefine noterar också att det inom hovet finns en speciell tonalitet, en varm artighet i hur man bemöter och talar till varandra.

– Det är en del av vår kultur och värdegrund där vi är aktuella och samtida, samtidigt som vi påminns om och lever med historien varje dag. Man reflekterar knappt över det, det är så självklart. Hovet som organisation är ett historiskt fenomen och det går inte en dag utan att vi bygger vidare på vår historia. Det gör det roligt att gå till arbetet varje dag.

Till toppen