H.M. Konungens tal vid statsbanketten i samband med statsbesöket från Konungariket Danmark

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Eders Majestäter,
Herr talman,
Herr statsminister,
Statsråd,
Excellenser,
Mina damer och herrar,

Det är en stor ära och glädje för Drottningen och mig att få hälsa Danmarks nya kungapar välkomna till Sverige och Kungliga slottet.

Ett av mina första statsbesök som ung Kung gick till Danmark. Det var 1975. Och nu genomför Ni ert första statsbesök till Sverige. Det sätter Drottningen och jag stort värde på.

Ni är inte bara Kung och Drottning av Danmark – Ni är familj. Min faster och Ers Majestäts mormor, Drottning Ingrid, spelade en viktig roll, inte bara för våra två kungahus, utan för relationerna mellan våra länder.

Jag har under åren också uppskattat vänskapen med Drottning Margrethe. Vi har delat samma utmaningar och ansvar – under lika lång tid.

Dessutom har vi skapat många minnen fyllda av glädje och skratt. Som min farfar brukade säga: ”Det är bra med lite humor ibland!” Jag tror att det är viktigt att mitt i den ansvarsfulla rollen som statschef tillåta sig själv att skratta. För det är just dessa stunder som ger kraft och energi att fortsätta framåt. Ett råd på vägen från mig – i all välmening!

Drottningen och jag är även glada över att Kung Frederik och Kronprinsessan har en så fin relation. Det är glädjande att se hur ni förenas av er humor och värme. Och att miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor ligger er varmt om hjärtat. Det ger oss hopp om framtiden!

Hållbarhet handlar ju också om god hälsa – något som Kung Frederik och Kronprinsessan brinner för. Inte bara att ni själva håller er i form. Ni vill motivera fler att börja idrotta och motionera. Ett exempel är Kung Frederiks engagemang i Royal Run, ett lopp som främjar motion och hälsa hos danska folket. Sannerligen ett lovvärt initiativ!

Kära Kung Frederik och Drottning Mary,

Ni är även viktiga för vår familj i egenskap av gudföräldrar, Drottning Mary till Prinsessan Estelle och Kung Frederik till Prins Oscar. Prinsessan Estelle har dessutom fått sitt fjärde namn från sin gudmor (Estelle Silvia Ewa Mary).

Jag skulle också vilja ta tillfället i akt att uttrycka min beundran för Drottning Mary. Precis som Drottningen, kom hon till Norden från en annan del av världen, lärde sig snabbt ett nytt språk, en ny kultur, och tog sig an en betydelsefull uppgift.

Eders Majestäter,

Mitt i glädjen över att få möta Er, vill jag beklaga Danmarks förlust av Börsen – en av Köpenhamns äldsta byggnader och en kulturhistorisk skatt.

Karl XI:s galleri som vi nu befinner oss i är, precis som Börsen var för Er, en del av vårt kulturarv. Plafonderna ovan oss visar bland annat hur Danmark och Sverige delar upp Östersjöområdet mellan sig efter skånska kriget. Bandet mellan våra länder förstärktes även av äktenskapet mellan Ulrika Eleonora, prinsessan av Danmark, och Karl XI. Som av en händelse ägde bröllopet rum idag för 344 år sedan, den 6 maj 1680.

Vår gemensamma historia sträcker sig dock ännu längre tillbaka i tiden, drygt ett årtusende. Och den har, som framgått, inte alltid varit fredlig. Faktum är att Danmark och Sverige är bland de länder som utkämpat flest krig sinsemellan. Men allt detta är historia. I dag känner vi en djup och självklar samhörighet.

Ärade gäster,

Genom detta besök får vi möjlighet att främja den mycket goda och långvariga relationen mellan Danmark och Sverige. Det är också ett tillfälle att stärka vårt samarbete inom bland annat forskning, innovation och försvarspolitik.

Natointrädet skapar nya möjligheter till närmare samverkan mellan våra länder. Vi måste tillsammans fortsätta stå upp för Ukrainas rätt till frihet och suveränitet. Rysslands invasion är ett hot även mot vår säkerhet i Norden.

Ärade gäster,

Danmark och Sverige har också många historiska, kulturella och ekonomiska band. Handelsutbytet fick sig en skjuts för snart 25 år sedan när Drottning Margrethe och jag invigde Öresundsbron. Dessförinnan hade Kung Frederik, som då var kronprins, mött Kronprinsessan Victoria symboliskt mitt på bron när den sista delen kom på plats och våra länder bands samman.

Öresundsbron har utan tvekan förstärkt relationen mellan våra länder och folk. Den har skapat – och fortsätter varje dag att skapa – nya band över Sundet.

Kära Frederik och Mary,

Tillsammans är vi starkare. Låt oss fortsätta stå upp för öppenhet, nytänkande, hållbarhet, medmänsklighet och inte minst vår frihet här i Norden.

H.C. Andersen illustrerar detta – liksom vår längtan efter ljuset och känsla för naturen - med några tänkvärda ord.

Att leva är inte nog; solsken, frihet och en liten blomma måste man ha!

Jag föreslår nu att vi förenas i en skål för Kung Frederik och Drottning Mary, för vår fortsatta vänskap och för det danska folkets lycka och välgång!