H.K.H. Prinsessans Sofias tal vid ”Catwalk i skolan”

Avicii Arena, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Hej allesammans!

Tack för att vi får vara här idag tillsammans med er! Det är fantastiskt att se att ni är så många som vill stå upp för allas rätt att skina.

För snart sju år sedan grundade Prins Carl Philip och jag vår stiftelse. Det gjorde vi utifrån en vision: att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva.

När du får vara precis den du är, och får känna dig trygg med det, då skiner du. Med ett ljus som är starkare än alla strålkastare.

Därför är det här två saker som hänger ihop: din rätt att skina, och din möjlighet att vara dig själv.

Men det finns ett hinder, som gör att många inte kan eller vågar vara sig själva. Det hindret är fördomar.

Fördomar tar sig många olika uttryck. Men alla bygger på samma tankefel: att vi vet för lite och gissar för mycket. Vi frågar inte, utan dömer i stället.

Ett av de områden som vi arbetar med inom vår stiftelse är en tryggare nätvardag. Nätet är fantastiskt och på många sätt ett verktyg vi kan använda för att motverka fördomar. Men, det förutsätter att vi känner oss trygga i vår nätvardag.

Under de år som vi har arbetat med vår stiftelse har vi tagit del av hundratals berättelser om otrygghet på nätet. Det är ibland helt fruktansvärda vittnesmål, om kränkningar och utsatthet som unga människor tvingas uppleva.

Väldigt ofta är det just fördomar som kommer fram, till exempel i hatiska kommentarer och meddelanden.

Fördomar skadar alla. Först och främst den som drabbas av dem. Men faktiskt också den som bär på dem:

Fördomar ställer sig liksom i vägen. De hindrar oss från att lära känna nya människor. Ganska ofta hindrar de oss från att tycka om oss själva.

Men, en sak är viktig att komma ihåg. Fördomar begränsar oss bara om vi låter dem göra det. Och vi kan faktiskt göra mycket för att förhindra det. Var och en av oss. Vuxna och barn. Du och jag.

Vi kan vara uppmärksamma på fördomar, både hos oss själva och hos andra.
Vi kan sprida kärlek och uppskattning, som en motkraft mot hat och kränkningar. Och vi kan hjälpa andra att våga vara sig själva, genom att själva våga det.

Om var och en av oss som är här idag arbetar för att varje människa ska ha rätt att skina, ja, då är jag säker på att vi har en ljus framtid framför oss!

Tack så mycket!