H.M. Konungens tacktal Samfundet Sverige-Finland 100 år

Vasamuseet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

President Niinistö,
Fru Jenni Haukio,
Herr talman,
Statsråd,
Excellenser,
Värdar för Samfundet Sverige-Finland,
Mina damer och herrar,

Det är en ära för mig att få hålla detta tacktal på Samfundet Sverige-Finlands 100-årsjubileum.

Vilket fint jubileumsprogram ni har ordnat! Allt från seminarier och resor till konstutställningar och litteraturaftnar. Och ikväll har Drottningen och jag fått njuta av vacker musik och skönsång.

Apropå sång så känner jag mig relativt ”uppsjungen” på detta tema. Vi hade ju statsbesök från Finland för bara några veckor sedan. Jag konstaterade då att vi aldrig tidigare haft så starka band till vårt grannland i öster. Och känslorna visade sig vara ömsesidiga!

För 100 år sedan skapades Samfundet Sverige-Finland med ambitionen att just förbättra relationen mellan våra länder. Och det har ni verkligen lyckats med! Samarbetet har stadigt förbättrats och utbytet ökat.

Vår gemensamma historia sträcker sig dock längre tillbaka än ett sekel. Vi hörde ju precis Hans Karlander prata om att Sverige redan på vikingatiden tog de första kontakterna med ”Österlanden”. Och att det snarare är ett 1 000-årsjubileum vi firar. Där ligger mitt 50-årsjubileum på tronen i lä!

Mina damer och herrar,

Jag vill ta tillfället i akt att uttrycka min glädje över att president Niinistö fått ta emot Samfundets främjarpris. En värdigare mottagare finns inte! Drottningen och jag är också glada över att få återse president Niinistö och Jenni Haukio.

Sverige och Finland delar samma värderingar. Vi står upp för våra demokratier och vår frihet. Vi värnar tolerans och mångfald. Och vi delar en kärlek till naturen. Kanske framför allt till skogen och den rogivande tystnaden. En tystnad som inte går att finna någon annanstans - i en värld som ständigt är i rörelse.

Låt oss fortsätta värna dessa djupt rotade värderingar som bidragit till våra länders starka relationer.

Mina damer och herrar,

Drottningen och jag vill tacka för kvällens givande samtal, den goda maten och den fina musiken.

Nu föreslår jag att vi alla reser oss upp och hyllar Samfundet Sverige-Finland 100 år med ett fyrfaldigt leve följt av en skål.

Hurra, hurra, hurra, hurra! Och skål!