H.M. Konungens tal vid invigningen av Solliden­utställningen

Sollidens slottspark

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,

Kära vänner, gäster och besökare som har kommit till Öland och Solliden,

Hjärtligt välkomna till slottsparken! Som vi har väntat på värmen och grönskan. Naturen visar sig verkligen i sin fulla prakt.

Det är andra året vi har konstutställning i Stenpartiet. Jag är glad över att alla ni gäster nu också får njuta av dessa fantastiska konstverk. Det är särskilt fint att i år få visa tavlor av Yrjö Edelmann. Han var under många år bosatt här i Borgholm och är en konstnär som Drottningen och jag uppskattar mycket.

Under bar himmel och med parkens grönska som kuliss - finns det en vackrare inramning att beskåda konst på? Nu har vi dessutom två utomhusgallerier – ett här i Stenpartiet och ett i Engelska parken.

I Engelska parken visar vi ett ljudverk som går under namnet Fuchsia Stories. Den bygger på Sollidens spännande berättelser, bland annat om fuchsian som kunglig blomma och dess betydelse för slottsparken.

Jag hoppas att utställningarna ger er möjlighet att stanna upp och reflektera, finna inspiration och samla energi. Och att era sinnen, minnen och känslor väcks till liv genom dessa kreativa konstverk och uttryck.

Med glädje förklarar jag Sollidens slottspark och årets utställningar öppnade!

Tack!