H.K.H. Kron­prin­sessans väl­komst­ord vid mottag­ning i samband med Utrikes­departe­mentets chefsmöte

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kabinettssekreteraren,
Statssekreterare,
Ambassadörer,
Generalkonsuler,
Chefer inom Utrikesdepartementet,
Mina damer och herrar,

Varmt välkomna till Kungliga slottet! Och välkomna hem! Prins Daniel och jag är så glada att få ta emot er här i dag.

Det finns en enorm kunskap inom Utrikesdepartementet. Det har jag själv sett på nära håll när jag hade förmånen att gå diplomatprogrammet. Och hela min familj sätter stort värde på att få ta del av den kunskapen när vi möter er – både här hemma och ute i världen.

Vad som också finns på UD – och som är minst lika viktigt – är ett djupt och genuint engagemang för Sverige. Och för Sveriges roll i världen.

Det här engagemanget genomsyrar alla våra kontakter med er. Och det är något som Prins Daniel och jag har enormt stor glädje av under officiella besök och andra resor.

Man kan läsa sig till mycket. Men för att verkligen förstå en annan kultur, för att knyta kontakter och bygga långsiktiga relationer, så behöver man vara på plats. Det är ni – och det gör skillnad för Sverige.

Sverige må vara ett relativt litet land befolkningsmässigt – men stort när det gäller idéer, innovation och genomförandekraft.

Se bara på det som nu händer i norra Sverige. Där är grön omställning inte bara vackra ord. Utan fabriker, arbetstillfällen, hela samhällen som stöps om i grunden. Det är fantastiskt att vi får vara med om detta!

Vårt land har så enormt mycket att bidra med. Och det är ett privilegium att få arbeta tillsammans med er för att lyfta, främja och skapa värde för Sverige.

Många av er har vi redan haft förmånen att träffa i olika sammanhang. Men många har vi kvar att lära känna! Det ser vi fram emot att göra, både här i dag och i framtiden.

Prins Daniel och jag vill önska er fina dagar här hemma innan ni återvänder ut i världen – i rikets tjänst. Och vi hoppas också att ni ska få en trevlig stund här i Vita havet.

Återigen, varmt välkomna!