Kronprinsessans vandring i Skåne

Tisdagen den 12 juni besökte Kronprinsessan Skåne för att genomföra sin tolfte landskapsvandring. Vandringen som genom­fördes på Österlen, började i Stenshuvuds nationalpark och avslutades i Brösarp.

Kronprinsessan vid ankomsten till Stenshuvud.

Kronprinsessan vid ankomsten till Stenshuvud. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Dagen i Skåne inleddes med att landshövding Anneli Hulthén hälsade Kronprinsessan välkommen till Sveriges sydligaste landskap. Därefter gavs en presentation av Stenshuvuds nationalpark. Nationalparken bildades 1986 och är 400 hektar stor, varav cirka 80 hektar är hav. Berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är högst och når 97 meter över havet. Innan vandringen inleddes fick Kronprinsessan också information om Naturum Stenshuvud och dess verksamhet.

Kronprinsessan på Stenshuvud.

Kronprinsessan på Stenshuvud. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Efter den inledande informationen påbörjades vandringen på Stenshuvud. Under vandringen berättade personal från länsstyrelsen och Naturum om nationalparkens växter och djur.

Därefter besökte Kronprinsessan Naturskolan Österlen. Naturskolan arbetar med att låta elever från förskola till gymnasium lära sig mer om natur och miljö. Ett 20-tal förskoleklasselever från Simrislundsskolan fanns på plats och genomförde en aktivitet med marint tema.

Kronprinsessan tillsammans med elever från Simrislundsskolan som hade marint tema med Naturskolan Österlen.

Kronprinsessan tillsammans med elever från Simrislundsskolan som hade marint tema med Naturskolan Österlen. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Under eftermiddagen fortsatte Kronprinsessan sin Skånevandring genom att gå från Vitemölla till Klammersbäck. I Klammersbäck fick Kronprinsessan information om projektet ”SandLife” och invasiva arter. På stranden fick Kronprinsessan därefter gräva upp parkslide. Parkslide är en växtart i familjen slideväxter från Japan. Den är en storväxt, flerårig ört som på många håll i Europa etablerat sig som ett aggressivt och svårutrotat ogräs.

Kronprinsessan gräver upp parkslide.

Kronprinsessan gräver upp parkslide. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Kronprinsessan vandrade sedan till Stenören där hon mötte klass F-3 från Piratenskolan i Kivik. Haväng och utemuseet Lindgrens länga besöktes därefter.

Landskapsvandringen fortsatte sedan genom det böljande landskapet, bland annat förbi Skepparp och Kungsmölle. Under vägen träffade Kronprinsessan bland annat ett Naturnära jobb-arbetslag som byggde stättor längs vandringsleden. Målgruppen för Naturnära jobb är arbetssökande kvinnor och män som är nyetablerade i Sverige eller som varit utan arbete en längre tid.

Kronprinsessan tas emot av scouter i Brösarp.

Kronprinsessan tas emot av scouter i Brösarp. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Kronprinsessan vandrade sedan vidare till Brösarp där hon bland annat träffade scouter ur Brösarps scoutkår samt lottor ur den lokala lottakåren. Vid Brösarps station avslutades därefter vårens sista landskapsvandring.

Vid Brösarps backar.

Vid Brösarps backar. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Skånes landskapsvapen

Skånes landskapsvapen

Skåne

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och ligger i Götaland. Skåne förbinder Sverige och Danmark via Öresundsbron och har drygt 1,3 miljoner invånare på en yta av 10 939 km². Största tätorten i Skåne är Malmö.

Prins Oscar är hertig av Skåne.

Landskapsblomma: prästkrage
Landskapsdjur: kronhjort

Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Fler bilder från landskapsvandringen i Skåne

Kronprinsessans vandringar i Sveriges landskap

I september 2017 inledde Kronprinsessan sina vandringar genom Sveriges landskap. Vandringarna som gick genom landets 25 landskap avslutades i juni 2019.

Med vandringarna önskade Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Till toppen