H.M. Konungens tal vid länsbesöket i Blekinge län

Karlskrona

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Regionstyrelsens ordförande,
Kommunstyrelsens ordförande,
Kommunfullmäktiges ordförande,
Kära Blekingebor,

Det är väldigt roligt att se er här i dag, i denna vackra kyrka. Drottningen och jag vill tacka för det fina mottagandet och det festliga programmet.

Vårt första gemensamma besök i Blekinge var faktiskt redan i mars 1976, bara tre dagar efter vår förlovning. Det är ett kärt minne – framför allt kommer vi ihåg när vi fick vara med om laxfiskepremiären i Mörrumsån. En sportfiskets kronjuvel! Även Finlands president Kekkonen, som såg Blekinge som sitt fiskeparadis, var med vid detta tillfälle.

Det har gått 50 år sedan jag efterträdde min farfar som Sveriges kung. Det har varit fantastiska år. Spännande, lärorika och fyllda av glädjeämnen, men också av svåra händelser som präglat vårt land. Här i Fredrikskyrkan tänker jag också på var människor i alla tider har sökt tröst och stöd – vid krig, stadsbränder och farsoter.

I år har vi anledning att blicka tillbaka lite extra på vår historia – 2023 är ett jubileumsår även för Sverige. Det är 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. En händelse som markerar början på vår moderna statsbildning. Men vi ska inte glömma att det var först 1658 som Blekinge blev en del av Sverige för gott, i och med freden i Roskilde.

Dessa båda jubileum uppmärksammar vi genom att resa runt till landets alla residensstäder. Karlskrona är vår sjätte anhalt. Det finns inget Drottningen och jag värdesätter mer än att få möta människor och se hur samhället förändras över tid.

Här i Blekinge har ni verkligen allt man kan önska – djupa skogar, kustlandskap med en fantastisk skärgård och många sjöar. En sak som vi ofta ser på våra resor i landet är hur kärleken till naturen växer. Samtidigt som miljöproblemen blivit mer uppenbara, ökar också ansträngningarna för att bevara naturen. Ni har till och med ett så kallat biosfärområde som Unesco utsett till modell för hållbar utveckling av unika natur- och kulturvärden. Det är en garant för att kommande generationer får uppleva mångfalden i svensk natur.

Som om detta inte vore nog har ni även världsarvet örlogsstaden Karlskrona. Denna residensstad är ett fint exempel på hur en ort kan utvecklas genom århundradena. Staden är inte bara ett stycke makalöst kulturarv – utan en levande och viktig beståndsdel i svenskt näringsliv och svenskt försvar. Med det nuvarande säkerhetsläget i Europa har örlogsstaden dessutom fått en förnyad betydelse. Och i Kallinge ligger ju Blekinge flygflottilj, F17. Detta läns strategiska position har sannerligen inte spelat ut sin roll.

Jag minns min tid vid örlogsbasen som kadett och utbildningen i kasern Trolle. När jag ser uniformerna tänker jag på det så kallade kypertställ, ett blåställ, som vi hämtade ut på Stumholmen. Ibland tog vi en sväng förbi Rosenbom, som vi alla känner väl till.

Kära Blekingebor, det är alltid intressant och roligt att få besöka ert vackra landskap, Sveriges trädgård, särskilt nu under våren.

Jag vill än en gång tacka er för att ni kom hit i dag. Både ni som sitter härinne, ni som samlats ute på torget och ni som följer med på distans. Er uppslutning gläder både Drottningen och mig.

Tack!