H.K.H. Prins Daniels tal vid utdelning av priset Årets Peppare vid Idrottsgalan

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det är måndag kväll i januari.

I vanliga fall skulle den här kvällen inte bara vara Idrottsgala. Utan också träningskväll för många tusen barn och ungdomar.

I vanliga fall skulle idrottshallar runtom i Sverige fyllas av ljuden från springande fötter, studsande bollar och tränarnas rop: ”Bra!”, ”Kom igen!”, ”Du fixar det här!”

Det skulle hoppas under basketkorgar, över ribbor och från trampoliner.

Nya hinder skulle klaras. Rädslor övervinnas. Självkänsla och gemenskap byggas starkare.

Men ikväll är det inte så. Ikväll står ishallar, simhallar, gympasalar och ridhus tomma och tysta i väntan på att pandemin ska avta.

Så är det, just nu. Men vid någon tidpunkt – förhoppningsvis snart – kommer det att förändras. Och då är det dags att växla upp.

Vi ska självklart stötta våra barn och unga att komma tillbaka till sina aktiviteter. Men låt oss samtidigt också ta chansen att höja ambitionsnivån. Låt oss ge alla barn och unga chansen att leva ett aktivt liv – och då menar jag verkligen alla.

Vi vet i dag att barn och unga med funktionsvariationer mer sällan än andra deltar i organiserad idrott. Att de ofta är rädda att inte känna sig välkomna. Och att deras möjligheter att idrotta ser väldigt olika ut i olika delar av landet.

Här har vi ett stort jobb att göra. Och tack och lov det finns många förebilder att ta efter: fantastiska individer och föreningar, som tar ställning för barns hälsa. Och som skapar rörelsemöjligheter där andra ser hinder.

Det är de förebilderna som Generation Pep och Riksidrottsförbundet vill lyfta fram med priset Årets Peppare.

Mina damer och herrar, vi har en vinnare. Och motiveringen lyder:

”Årets vinnare har skapat naturliga mötesplatser med fokus på gemenskap och rörelseglädje där man får vara precis den man är. Med passion och ett brinnande engagemang förändrar årets pristagare vardagen där det behövs som mest.”

Priset Årets Peppare 2021 tilldelas Bara Vanlig!