H.K.H. Prinsessan Sofias tal vid Sophiahemmet högskolas examensceremoni

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära Sophiasystrar och specialistsjuksköterskor,

Jag är så glad att få vara med vid er examensdag!

Den här dagen markerar slutet på er utbildning och början på någonting nytt. Det är en dag när jag hoppas att ni och era anhöriga känner er stolta och glada. Och som jag hoppas att ni firar ordentligt – även om det får ske under lite annorlunda former. Vilket jag kan förstå kan kännas tråkigt.

Jag hoppas däremot att vi ses vid nästa examensavslutning i Blå hallen som ni är varmt välkomna till.

Sophiahemmet högskola har en lång och stolt tradition. När ni nu lämnar den så gör ni det väl rustade, med en gedigen utbildning och massor av värdefull erfarenhet. Det kommer ni att ha nytta av. Och framför allt kommer det att komma era patienter till del, liksom era kollegor.

De senaste månaderna har varit tuffa för väldigt många, inte minst inom sjukvården. Alla krafter har behövts, och jag vet att flera av er har gått in och stöttat i olika delar av sjukvården.

Jag fick själv en möjlighet att komma in och arbeta på Sophiahemmet och gör det fortfarande. Faktiskt tillsammans med några av er.

Som hedersordförande i Sophiahemmet har jag ju även fått möjlighet att besöka olika delar av verksamheten. Och det har verkligen gett värdefulla inblickar.

Men att få se sjukvården inifrån på det här sättet, att själv möta patienter, och att se trygga, välutbildade sjuksköterskor ”in action”; det är sällan som jag har varit så imponerad. Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte alls är klar med. Till hösten väntar nya utmaningar där vi alla behövs.

Kära Sophiasystrar och specialistsjuksköterskor, nu väntar framtiden på er! Jag vet att ni är efterlängtade och behövda. Och nu vill jag bara säga stort grattis och varmt lycka till.