H.K.H. Prins Daniels tal vid invigningen av skulpturutställning på Kungliga Djurgården

(Det talade ordet gäller)

Your Excellency,
Herr ståthållare,
Mina damer och herrar

Umgänget med konst öppnar våra sinnen och formar nya tankar. Den ger oss nya insikter och ny kunskap. Den är en hörnsten i ett öppet samhälle. Och på ett personligt plan kan den hjälpa oss förstå det som är svårt att sätta ord på.

Därför känns det otroligt meningsfullt att få göra konsten tillgänglig för fler, och att göra det utomhus på en vacker och välbesökt plats som Kungliga Djurgården.

Kronprinsessan och jag har länge velat göra någonting långsiktigt för att främja konst- och kulturverksamhet i Sverige. Därför bildade vi förra året Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, där en viktig del kommer att vara att driva skulpturutställningsprojektet på Djurgården vidare. Vi är väldigt glada och tacksamma att så många vill vara med och stötta med engagemang, tid och även finansiellt.

Att det skulle bli Alice Aycock som ställde ut här i sommar, det visste vi redan innan coronapandemin slog till. Men nu känns det nästan ännu mer vältajmat.

För, är det något som den här märkliga våren har visat oss så är det vikten av att kunna tänka om och tänka nytt. Och det är precis vad Alice Aycock vill göra med sin konst: som hon själv säger vill hon ”bryta invanda mönster och upptrampade stigar.”

Konsten får oss att reflektera och jag tror att de här kraftfulla, virvlande skulpturerna kommer att kunna väcka många spännande funderingar och samtal.

Jag önskar verkligen att Alice Aycock hade kunnat vara med oss här i Stockholm i dag, precis som hon var i september när vi planerade för utställningen. Men vi är tacksamma över att hennes verk är på plats och hoppas att många ska hitta till dem i sommar.

Med de orden vill jag hälsa alla välkomna till Kungliga Djurgården och förklarar härmed utställningen av Alice Aycock invigd.