Jubileumsbesök i Blekinge län

Under 2023 besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Den 20 april besökte Kungaparet Blekinge län och residensstaden Karlskrona.

H.M. Konungen promenerar genom Karlskrona under sitt länsbesök i Blekinge.

H.M. Konungen promenerar genom Karlskrona under sitt länsbesök i Blekinge. Foto: Clément Morin

Vid ankomsten till länet togs Kungaparet emot av landshövding Ulrica Messing med make Torsten Jansson.

Blekinge museum

I Karlskrona inledde Kungaparet dagen med att besöka Blekinge museum. Inne i museet förevisade elever från Saltöskolan en utställning om Sveriges historia som de gjort i samarbete med museet.

Kungen och Drottningen beser en utställning skapad av elever vid Saltöskolan Karlskrona under besöket på Blekinge läns museum.

Kungen och Drottningen beser en utställning skapad av elever vid Saltöskolan Karlskrona under besöket på Blekinge läns museum. Foto: Clément Morin

Kungparet och skolbarnen.

Kungaparet och skolbarnen. Foto: Clément Morin

Kungaparet besökte också en fotoutställning som tagits fram med anledning av Kungens 50 år på tronen. I utställningen fick Kungaparet ta del av fotografier från tidigare besök i länet.

Kungaparet vid fotoutställningen i museet.

Kungaparet vid fotoutställningen i museet. Foto: Clément Morin

Trädplanterings­ceremoni

Kungaparet färdades sedan i bilkortege via Borgmästaregatan till Amiralitetsparken där de togs emot av kommunstyrelsens ordförande Peter Glimvall. I parken fick Kungaparet lyssna till ett sångframträdande av elever från Kulturskolan.

I Amiralitetsparken finns ett tjugotal olika sorters träd, däribland Blekinges landskaps­blomma eken. Under besöket i parken invigde Kungen en nyplanterad ek.

Kungen inviger den nyplanterade eken genom att lossa ett band från dess grenar.

Kungen inviger den nyplanterade eken genom att lossa ett band från dess grenar. Foto: Clément Morin

Minnesplakett för Kungens jubileumsbesök i Blekinge.

Minnesplakett för Kungens jubileumsbesök i Blekinge. Foto: Clément Morin

Efter besöket i parken vandrade Kungen och Drottningen till Stortorget där en stor samling blekingebor hade samlats för att välkomna Kungaparet.

Kungaparet anländer till Stortorget i Karlskrona.

Kungaparet anländer till Stortorget i Karlskrona. Foto: Clément Morin

Fredrikskyrkan.

Fredrikskyrkan. Foto: Clément Morin

Många stadsbor hade samlats för att ta emot Kungaparet på Stortorget.

Många stadsbor hade samlats för att ta emot Kungaparet på Stortorget. Foto: Clément Morin

Fredrikskyrkan

I Fredrikskyrkan närvarade Kungaparet därefter vid ett jubileumsprogram med musik­framträdanden.

Jubileumsprogrammet i Fredrikskyrkan innehöll många musikframträdanden.

Jubileumsprogrammet i Fredrikskyrkan innehöll många musikframträdanden. Foto: Clément Morin

I kyrkan höll Kungen ett tal i vilket han bland annat sade:

Här i Blekinge har ni verkligen allt man kan önska – djupa skogar, kustlandskap med en fantastisk skärgård och många sjöar. [...]

Som om detta inte vore nog har ni även världsarvet örlogsstaden Karlskrona. Denna residensstad är ett fint exempel på hur en ort kan utvecklas genom århundradena.

Staden är inte bara ett stycke makalöst kulturarv – utan en levande och viktig beståndsdel i svenskt näringsliv och svenskt försvar. Med det nuvarande säkerhetsläget i Europa har örlogsstaden dessutom fått en förnyad betydelse. Och i Kallinge ligger ju Blekinge flygflottilj, F17. Detta läns strategiska position har sannerligen inte spelat ut sin roll.

H.M. Konungen

I Fredrikskyrkan höll Kungen tal till blekingeborna.

I Fredrikskyrkan höll Kungen tal till blekingeborna. Foto: Clément Morin

Lunch i residenset

I residenset stod landshövdingeparet värdar för en jubileumslunch till vilken ett 40-tal gäster från länet var inbjudna.

Menyn för lunchen i residenset.

Menyn för lunchen i residenset. Foto: Clément Morin

Kungen tackar landshövdingen för lunchen.

Kungen tackar landshövdingen för lunchen. Foto: Clément Morin

Bryggareberget

Jubileumsbesöket avslutades på Bryggareberget, med utsikt över staden. Uppe på berget fick Kungaparet information om världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, som i år firar 25 år som världsarv.

Örlogsstaden består av befästningar, örlogsvarv och örlogshamn, den militära och civila staden samt anläggningar i omgivningen som har haft betydelse för örlogsbasens försörjning.

Utsikt över Karlskrona.

Foto: Clément Morin

Kungen 50 år på tronen

I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

Kungen är Sveriges främste representant. Han har som statschef framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter, vilka regleras i grundlagen.

Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar.

Länsresor

Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.

Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. Besöksprogrammen är varierade men kommer bland annat att innehålla publika evenemang under vilka Kungen och Drottningen ges möjlighet att möta länens invånare.

Läs mer om jubileumsåret 2023