Kungaparets statsbesök i Indien

– dag 4 och 5

Den 2–6 december besöker Kungen och Drottningen Indien på inbjudan av president Ram Nath Kovind. Syftet med stats­besöket är att stärka den goda relationen mellan länderna och fokus ligger bland annat på handel, innovation, klimat och demokrati.

Kungaparet i staden Rishikesh intill floden Ganges.

Kungaparet i staden Rishikesh intill floden Ganges. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Statsbesökets fjärde dag inleddes med ett besök i staden Rishikesh som ligger vid foten av Himalaya intill floden Ganges.

Kungaparet på Ram Jhula-bron över floden Ganges i Rishikesh.

Kungaparet på Ram Jhula-bron över floden Ganges i Rishikesh. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Kungaparet togs emot av Sunita Narain, generaldirektör för CSE, Indiens forskningscentrum för vetenskap och miljö, som berättade om flodens tillstånd. Tillsammans med Sunita Narain gick Kungaparet sedan över Ram Jhula-bron till de speciella badtrappor, så kallade ”ghats”, som leder ner till floden.

Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Floden Ganges viktig i indisk kultur

Floden Ganges har stor kulturell betydelse i landet. Enligt tron ​​tvättar floden bort alla synder och rensar själen när man badar eller tar ett dopp i Ganges. Rishikesh ses som ett centrum för andligt och kroppsligt välbefinnande med fokus på yoga och meditation.

Kungaparet diskuterar klimat och miljö med ungdomar från Rishikesh.

Kungaparet diskuterar klimat och miljö med ungdomar från Rishikesh. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Kungaparet fick också möjlighet att prata med ungdomar från trakten om deras syn på klimatet, miljön och floden.

Kungaparet vid Ganges-floden, tillsammans med lokala ungdomar.

Kungaparet vid Ganges-floden, tillsammans med lokala ungdomar. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Invigning av reningsverket Sarai

Senare på eftermiddagen närvarade Kungen vid invigningen av reningsverket Sarai Sewage Treatment Plant. Vid ankomst togs Kungaparet emot av vattenminister Jal Shakti Gajendra Singh Shekhawat och delstaten Uttarakhands chefsminister Trivendra Singh Rawat.

Efter en presentation av Sarai-anläggningen besökte Kungaparet reningsverkets kontrollrum, där anläggningen officiellt invigdes och startades av vattenministern och chefsministern.

Kungaparet vid en mindre utställning om ett reningsprojekt för floden.

Kungaparet vid en mindre utställning om ett reningsprojekt för floden. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Indiens regering står bakom projektet National Mission for Clean Ganga, vars syfte är att effektivt minska föroreningarna i floden Ganges. För att säkerställa att inget avloppsvatten rinner ut i floden byggs stora avloppsreningsdammar.

När anläggningen är helt klar kan den rena större delen av avloppsvattnet från Haridwar, en antik stad med ca 300 000 invånare som anses vara en av de sju heliga städerna i Indien. Kumbha Mela, en av världens största religiösa festivaler, samlar upp till 120 miljoner deltagare och firas vart 12 år i Haridwar, nästa gång 2021.

Reningsverket Sarai.

Reningsverket Sarai. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Besök i nationalparken Jim Corbett

På eftermiddagen besökte Kungaparet nationalparken Jim Corbett som är Indiens äldsta nationalpark. Den grundades 1936 för att skydda den hotade bengaliska tigern.

Efter en bilfärd genom nationalparken anlände Kungaparet till Jim's Jungle Retreat där de träffade de anläggningens chef Manoj Sharma. Han berättade om parken och om de växter och vilda djur som finns där.

Parken som ligger i Nainital och Pauri Garhwal i delstaten Uttarakhand fick sitt namn efter Jim Corbett, en välkänd jägare och naturforskare. Den är ett populärt mål för ekoturism och erbjuder en naturupplevelse med närmare 500 olika växtarter och en mångfaldig fauna. På det över 500 kvadratkilometer stora området finns en varierad natur med kullar, flodbälten, sankmarker, grässlätter och en stor sjö.

Besöket avslutades med en middag där Kungaparet fick möjlighet att samtala med experter om miljöbevarande utmaningar i parken och de omgivande samhällena.

Under besöket informerade representanter för delstaten Uttarakhand om parkens arbete med miljöskydd, biologisk mångfald, återplantering och livsmiljöskydd.

Under besöket informerade representanter för delstaten Uttarakhand om parkens arbete med miljöskydd, biologisk mångfald, återplantering och livsmiljöskydd. Foto: Kungl. Hovstaterna

Statsbesökets sista dag

Kungaparet inledde statsbesökets femte dag med att besöka en torr flodbotten i närheten av Jim’s Jungle Retreat. Besökte guidades av anläggningens chef Manoj Sharma och lokala vildmarksexperter.

Besök i Van Gujjar-bosättningen

Kungaparet träffade sedan representanter för Van Gujjar-samhället, ett folk som tidigare varit nomader i skogarna vid Himalaya.

Under besöket hos Van Gujjar diskuterades samhällets deltagande i miljöskyddsarbete, aktiviteter för att stoppa tjuvskytte och samhällets möjligheter till försörjning.

Under besöket hos Van Gujjar diskuterades samhällets deltagande i miljöskyddsarbete, aktiviteter för att stoppa tjuvskytte och samhällets möjligheter till försörjning. Foto: Kungl. Hovstaterna

Statsbesöket avslutas

Efter frukost på Jim's Jungle Retreat lämnade Kungaparet nationalparken och statsbesöket avslutades med en avskedsceremoni på Air Force Station Palam.

Till toppen