Kungen invigde utställning om Märta Måås-Fjetterström

Fredagen den 11 oktober invigde Kungen utställningen Se på mattorna – det är jag med ett urval av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms verk. Utställningen visas i Rikssalen på Kungliga slottet och öppnar för allmänheten på söndag.

Kungen och Drottningen vid en förhandsvisning av utställningen tidigare i veckan.

Kungen och Drottningen vid en förhandsvisning av utställningen tidigare i veckan. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

I år är det 100 år sedan Märta Måås-Fjetterströms verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till utställningen, om och med hennes verk. Flera av mattorna som visas kommer från de kungliga samlingarna och visas nu för första gången. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

Kungen vid invigningen i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet.

Kungen vid invigningen i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungl. Hovstaterna

Kungaparet och Prinsessan Christina med utställningskommissarie Kerstin Hagsgård från Kungl. Husgerådskammaren vid invigningen i Rikssalen på Kungliga slottet.

Kungaparet och Prinsessan Christina med utställningskommissarie Kerstin Hagsgård från Kungl. Husgerådskammaren vid invigningen i Rikssalen på Kungliga slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungaparet framför silvertronen och en av de många Märta Måås-Fjetterström-mattorna i utställningen.

Kungaparet framför silvertronen och en av de många Märta Måås-Fjetterström-mattorna i utställningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

I mitten av 1900-talet ställde Märta Måås-Fjetterström ut sina mattor runt om i världen, bland annat Paris, Amsterdam, Zürich, London, Rom, Chicago och New York.

I mitten av 1900-talet ställde Märta Måås-Fjetterström ut sina mattor runt om i världen, bland annat Paris, Amsterdam, Zürich, London, Rom, Chicago och New York. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Under invigningen höll Kungen ett tal där han bland annat sa:

Ända sedan jag var liten har jag varit omgiven av Märta Måås-Fjetterströms mattor och vävnader. De fanns både i vårt eget hem och hemma hos min farfar, kung Gustaf VI Adolf. Och även hos våra släktingar i Danmark och Norge. Ja, de är verkligen ’mattorna där barn jag lekt’, med klossar och bilar, på Haga, Ulriksdal, Sofiero och Solliden.

Märta Måås-Fjetterströms mattor är en del av vår familjs historia. Men de är också svensk designhistoria.

H.M. Konungen

Märta Måås-Fjetterströms mattor har funnits i de kungliga miljöerna i flera generationer. Kungen själv är uppväxt med Märta Måås-mattor i sitt hem.

Märta Måås-Fjetterströms mattor har funnits i de kungliga miljöerna i flera generationer. Kungen själv är uppväxt med Märta Måås-mattor i sitt hem. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Gustav VI Adolf på besök hos Märta Måås-Fjetterströms väveri i Båstad 1970.

Gustav VI Adolf på besök hos Märta Måås-Fjetterströms väveri i Båstad 1970. Foto Hans Karlsson/Kungligaslotten.se

Märta Måås-Fjetterström vid sitt arbetsbord i verkstaden i Båstad.

Märta Måås-Fjetterström vid sitt arbetsbord i verkstaden i Båstad. Foto: Märta Måås-Fjetterström AB/Kungligaslotten.se