Prinsparet vid lansering av Dexi Ville

Den 30 maj deltog Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia vid lanseringen av kunskapsspelet Dexi Ville – ett innovativt spel utformat för att öka barns och ungas nyfikenhet kring ord, bokstäver och läsning.

Prinsparet vid lanseringen som ägde rum i Mojang Studios i Stockholm.

Prinsparet vid lanseringen som ägde rum i Mojang Studios i Stockholm. Foto: Ida Åkesson/SPA

2022 startade Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse initiativet Det stora äventyret och lanserade ett metodspel för läsning. Dexi Ville är en vidare­utveckling av metodspelet.

Vid lanseringen av Dexi Ville deltog Prinsen i ett samtal med Kim Waller, generalsekreterare i Prinsparets stiftelse. Under samtalet sade Prinsen bland annat:

Vår vision i stiftelsen är att alla barn ska ha rätt att vara sig själva. Jag vet att det fortfarande finns både fördomar och missuppfattningar kring vad dyslexi är och gör för individen, jag har själv upplevt det.

Jag kan själv önska att den här typen av spel funnits när jag var ung. Jag hade behövt det för att hjälpa till att väcka mitt intresse för bokstäver och ord.

H.K.H. Prins Carl Philip

Prins Carl Philip vid lanseringen av Dexi Ville.

Prins Carl Philip vid lanseringen av Dexi Ville. Foto: Ida Åkesson/SPA

Syftet med spelet, som ska ses som ett komplement till traditionellt lärande, är att inspirera och hjälpa barn att närma sig det skrivna språket och läsning på ett lustfyllt sätt. Dexi Ville är utformat för att öka barns och ungas nyfikenhet kring ord, bokstäver och läsning, samt stärka läsförtroende och läsglädje på barnens eget sätt.

Dexi Ville finns i dagsläget på svenska och engelska. Till den svenska versionen finns ett digitalt lärarhandledningsmaterial på Minecraft Educations plattform.

Prinsessan Sofia testade spelet tillsammans med inbjudna barn,

Prinsessan Sofia testade spelet tillsammans med inbjudna barn, Foto: Ida Åkesson/SPA

Prinsparets stiftelse

Stiftelsen bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva.

Stiftelsens arbetar inom verksamhetsområdena: en tryggare nätvardag och dyslexi.

Läs mer om Prinsparets stiftelse