Kungen delade ut stipendier till unga ledare

Den 17 maj delade Kungen ut stipendiet Kompass­rosen till tre ungdomar som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Vid ceremonin fick även unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand.

Mustafa Aboutaka från Helsingborg var en av dem som fick ta emot Kompassrosstipendiet ur Kungens hand vid ceremonin på Kungl. Slottet.

Mustafa Aboutaka från Helsingborg var en av dem som fick ta emot Kompassrosstipendiet ur Kungens hand vid ceremonin på Kungl. Slottet. Foto: Ida Åkesson/SPA

Ceremonin arrangerades av Konungens stiftelse Ungt ledarskap i Bernadotte­biblioteket på Kungl. Slottet. Kungen inledde ceremonin med ett tal där han bland annat sade:

Med starka värderingar som vägleder er, likt en inre kompass, går ni aldrig vilse.

H.M. Konungen

Kungen höll ett tal till de unga ledarna.

Kungen höll ett tal till de unga ledarna. Foto: Ida Åkesson/SPA

Utdelning av stipendier och diplom

Under ceremonin delade Kungen ut stipendiet Kompassrosen till tre ledare under 25 år som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och ska användas till personlig ledarskaps­utveckling. Bakom stipendiet står Ungt ledarskap.

Kompassrosstipendiater 2024

  • Alice Berntsson, 19 år, dedikerad ledare inom parasporten, främst inom så kallad ”blindfotboll”. Hon är bland annat projektledare för Idrottsskolan, vars syfte är att sänka tröskeln in i idrottsvärlden för barn med synnedsättning.
  • Mustafa Aboutaka, 24 år, svensk mästare i thaiboxning och tränare vid Helsingborg Muay Thai. Mustafa står upp mot konventionella normer inom thaiboxningen och erbjuder ungdomar, särskilt unga killar och tjejer från utsatta områden som tränar i föreningen, en meningsfull tillhörighet och en positiv väg framåt.
  • Samrand Faik, 22 år, startade föreningen Fredsambassadörerna som utbildar unga i åldrarna 16–19 om hur konflikter uppstår och vad de kan göra för att minska konflikter i samhället.
2024 års Kompassrosstipendiater Samrand Faik, Alice Berntsson och Mustafa Aboutaka.

2024 års Kompassrosstipendiater Samrand Faik, Alice Berntsson och Mustafa Aboutaka. Foto: Ida Åkesson/SPA

Diplomering Värdebaserat ledarskap

Kungen delade även ut diplom till ett hundratal ungdomar som under 2023/2024 genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap. Utbildningen arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola och får stöd av Stiftelsen Ungt Ledarskap.

Kungen delade ut diplom till deltagare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap, här till Tasnim Marawi.

Kungen delade ut diplom till deltagare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap, här till Tasnim Marawi. Foto: Ida Åkesson/SPA

Ungt Ledarskap

Konungens stiftelse Ungt ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsens bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.