Kungen invigde Wisdome Stockholm

Den 5 december invigde Kungen Wisdome Stockholm och inledde Tekniska museets 100-års­jubileum. Den nya byggnaden, som rymmer Wisdome Stockholm, är den största satsning Tekniska museet gjort sedan flytten till Kungl. Djurgården 1936.

Kungen invigde Wisdome Stockholm på Tekniska Museet.

Kungen invigde Wisdome Stockholm på Tekniska Museet. Foto: Keith Rönnberg/SPA

Museidirektör Peter Skogh hälsade alla välkomna och därefter talade ordförande i stiftelsen Tekniska museet Christer Fuglesang, vd och koncernchef för Stora Enso Hans Sohlström samt kulturminister Parisa Liljestrand.

Kungen tillsammans med Peter Skogh och Christer Fuglesang vid ankomsten till Tekniska museet.

Kungen tillsammans med Peter Skogh och Christer Fuglesang vid ankomsten till Tekniska museet. Foto: Keith Rönnberg/SPA

Wisdome Stockholm är ritad av arkitekterna Johan Oscarsson och Jonas Elding och är byggd i en avancerad träkonstruktion som gör den till ett tekniskt innovativt objekt.

Invigningen markerar också starten på Tekniska museets 100-årsjubileum som pågår fram till årsskiftet 2025/26.

Kungen höll ett tal i samband med invigningsceremonin.

Kungen höll ett tal i samband med invigningsceremonin. Foto: Anders Wiklund/TT

I sitt tal sade Kungen bland annat:

Framtidens teknik är här, både i form av visualiserings­tekniken som jag är mycket nyfiken på att få se och uppleva och genom byggandet av denna fina trä­konstruktion. Som ju dessutom binder stora mängder koldioxid under hela sin långvariga existens!

H.M. Konungen

Fem domer invigda

Öppningen av Wisdome Stockholm innebär också att alla fem visualiserings­domerna nu är invigda, inom ramen för det nationella initiativ som Knut & Alice Wallenbergs stiftelse tog 2017 genom en jubileumsdonation.

Initiativet är en landsomfattande satsning på vetenskaps­kommunikation med syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap, primärt bland barn och unga.

Navet i satsningen är Visualiseringscenter C i Norrköping, en del av Linköpings universitet med drygt hundra forskare, under ledning av professor Anders Ynnerman. Visualiseringsdomer har uppförts på Malmö Museum, Universeum i Göteborg och vid Curiosum i Umeå.

Wisdome Stockholm

Kungen och Kungahuset har genom åren på flera sätt bidragit till att främja Tekniska museet vars syfte bland annat är att långsiktigt bidra till Sveriges framtida kompetensförsörjning och långsiktiga innovations­förmåga.

2018 bjöd Kungen in till ett seminarium om byggande i trä vilket inspirerade till att skapa ett internationellt referensobjekt för svenskt trähusbyggande på Kungl. Djurgården i Stockholm. Resultatet har blivit en av världens mest avancerade byggnader utfört.

Läs mer om Wisdome Stockholm