Kronprinsessparet uppmärk­sammade allemans­rätten

Den 20 september deltog Kronprinsessan och Prins Daniel vid Allemansrättens dag, med syfte att öka kunskapen om allemansrätten och inspirera fler till friluftsliv. Under förmiddagen vandrade Kronprinsessparet i Uppsala tillsammans med barn och ungdomar samt representanter från friluftsorganisationer och myndigheter.

Kronprinsessparet fick information om stadsnära gårdsliv vid 4H-gårdar under Allemansrättens dag i Uppsala.

Kronprinsessparet fick information om stadsnära gårdsliv vid 4H-gårdar under Allemansrättens dag i Uppsala. Foto: Henric Wauge/SPA

Vandringen inleddes vid Svandammen i Uppsala centrum där Kronprinsessparet hälsades välkomna av Generation Peps verksamhetsledare Carolina Klüft samt representanter från bland andra Svenska Livräddningssällskapet, Orienterings­förbundet, Kanotförbundet, STF, Friluftsfrämjandet, 4H, Livräddningssällskapet, Geocaching, Brukshundsklubben, Biotopia, riksdagen och Uppsala Kommun.

Tillsammans med Livräddningssällskapet fick Kronprinsessan prova på livräddning i Fyrisån.

Tillsammans med Livräddningssällskapet fick Kronprinsessan prova på livräddning i Fyrisån. Foto: Henric Wauge/SPA

Under vandringen gjordes stopp på olika platser där organisationerna fick möjlighet att berätta om sin verksamhet. Kronprinsessparet fick bland annat veta mer om insatser för simkunnighet, forspaddling, geocaching, stadsnära gårdsliv och Allemansrättsskolan för barn och unga.

Kronprinsessan tillsammans med de barn som deltog vid vandringen i Uppsala.

Kronprinsessan tillsammans med de barn som deltog vid vandringen i Uppsala. Foto: Henric Wauge/SPA

Generation Pep och Svenskt Friluftsliv står bakom Allemansrättens dag.