Drottningen vid högnivå­möte om skydd av barn

Fredagen den 2 juni deltog Drottningen vid högnivåmöte om skydd av barn, med fokus på EU-stöd för återuppbyggnad och reform av Ukrainas barnskyddssystem.

Drottningen tillsammans med statsminister Ulf Kristersson och socialtjänstminister Camilla Waltersson vid ankomsten till högnivåmötet.

Drottningen tillsammans med statsminister Ulf Kristersson och socialtjänstminister Camilla Waltersson vid ankomsten till högnivåmötet. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Vid högnivåmötet i Stockholm, som arrangeras under det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, diskuterades situationen för ukrainska barn och hur de påverkas av Rysslands storskaliga invasion.

Drottningen inledningstalade och sade bland annat:

All children have equal rights that are inherent to them. They have a right to their parents, to education and to protection from all forms of violence, neglect, maltreatment or exploitation, including sexual abuse. In short – every child has the right to life and to develop their full potential.

These rights are all recognised in the UN Convention on the rights of the child. States should also ensure protection and care of children who are affected by an armed conflict.

H.M. Drottningen

Drottningen inledningstalade vid konferensen.

Drottningen inledningstalade vid konferensen. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Via länk från Ukraina deltog Ukrainas första dam Olena Zelenska i mötet. Statsminister Ulf Kristersson, statsrådet Camilla Waltersson Grönvall, EU-kommisionär Dubravka Šuica och Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych deltog vid mötet i Stockholm.

Drottningen och statsministern vid högnivåmötet.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Vid mötet diskuterades god praxis och lärdomar kring hanteringen av det ökade trycket på stöd och grundläggande tjänster som rör barns säkerhet, rehabilitering och framtida möjligheter i livet. Frågor som lyftes var bland annat stöd till återuppbyggnaden av Ukraina när det gäller inkluderande, integrerade och motståndskraftiga barnskyddssystem.