Drottningen vid utdelning Childhood­priset

Torsdagen den 8 december närvarade Drottningen vid utdelningen av Childhoodpriset. Prinsessan Madeleine deltog i ceremonin genom en videohälsning.

Drottningen tillsammans med vinnaren Andreas Carlson (t.h.) och de två övriga finalisterna Firat Güzel och Frida Winlöf.

Drottningen tillsammans med vinnaren Andreas Carlson (t.h.) och de två övriga finalisterna Firat Güzel och Frida Winlöf. Foto: Eva Edsjö

World Childhood Foundation grundades av Drottningen 1999 och arbetar för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. I samband med Childhoods 20-årsjubileum instiftades priset som delas ut för att uppmärksamma en person i Sverige som dagligen arbetar med att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.

Childhoodpriset uppmärksammar fritidsledare

Med årets Childhoodpris vill organisationen synliggöra fritidsledare och hur de spelar en avgörande roll för att barn och unga ska vara trygga, men att de sällan uppmärksammas för sin insats. Fritidsledare följer, stöttar och coachar barn och ungdomar under deras uppväxt. De är vuxna som ser, lyssnar och bekräftar barnen så att de kan utvecklas till självständiga och trygga individer. Tillgång till trygga vuxna är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att skydda barn och unga mot våld och sexuella övergrepp.

Vinnare av Childhoodpriset 2022

Childhoodpriset 2022 års tilldelades Andreas Carlson, fritidsledare på Hellbergsskolan i Sundsvall. Vinnaren tillkännagavs digitalt av Prinsessan Madeleine under en ceremoni hos Postkodlotteriet.

Postkodlotteriets Rickard Sjöberg ledde ceremonin där Prinsessan Madeleine tillkännagav årets vinnare av Childhoodpriset.

Postkodlotteriets Rickard Sjöberg ledde ceremonin där Prinsessan Madeleine tillkännagav årets vinnare av Childhoodpriset. Foto: Eva Edsjö

I sitt tal sa Prinsessan Madeleine:

Andreas, med stort mod står du på barnens sida i alla lägen. Du involverar och delegerar ansvar till eleverna i vardagen vilket får dem att växa och tro på sig själva. Du ser alla barn och tar ansvar gentemot lärare och andra elever både i skolan och på skolgården.

Du är en trygg vuxen som barnen alltid kan vända sig till. Vi är så imponerade av dig Andreas och det är med stor glädje vi får ge dig Childhoodpriset. Stort grattis!

H.K.H. Prinsessan Madeleine

Motivering

”Andreas ser varje barn och är en inkluderande kraft både i skolan och på skolgården. Hans aktiviteter under rasterna har minskat antalet konflikter och hans sätt att agera med eleverna skapar tillit och trygghet. Andreas sätter alltid eleverna i första rummet och speglar dem på ett sätt som gör det roligare att vara i skolan. Genom om att involvera eleverna i vardagen och delegera ansvar får han dem att växa och tro på sig själva. Han är en trygg vuxen med stort engagemang som i sin tur bygger upp nästa generation av trygga unga vuxna.”

Drottningen och vinnaren Andreas Carlson.

Drottningen och vinnaren Andreas Carlson. Foto: Eva Edsjö

Vid ceremonin hyllades även de två övriga finalisterna

  • Frida Winlöf, fritidsledare på Edsbergs Fritidsgård, Sollentuna
  • Firat Güzel, fritidsledare, Skärholmens stadsdelsförvaltning

Prissumman på 50 000 kronor ska användas till något som gör pristagaren att än bättre i sin yrkesroll.

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations grundare. Prinsessan Madeleine är hedersordförande för organisationen och ledamot i Childhoods svenska styrelse.

Childhoods arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende. Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA.