Kungen delade ut pris till Årets nybyggare

Måndagen den 21 november delade Kungen ut pris till Årets nybyggare vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Kungen tillsammans med Ali Ghoce från företaget Gordon Services AB som tog emot utmärkelsen ”Årets Pionjär”.

Kungen tillsammans med Ali Ghoce från företaget Gordon Services AB som tog emot utmärkelsen ”Årets Pionjär”. Foto: Anders Wiklund/TT

Priset Årets nybyggare delas årligen ut till entreprenörer med utländsk bakgrund som nått framgång i sitt företagande. Ceremonin inleddes med att Kungen hälsade alla välkomna till Kungl. Slottet. I sitt tal sa han bland annat:

Oavsett om vi befinner oss på landsbygden eller i storstaden, i byn eller i förorten, så ser vi samma mönster: entreprenörskap är och förblir en nyckel till en positiv samhällsutveckling.

Därför är det glädjande att se, att det här priset är något som når ut och skapar ringar på vattnet, långt utanför slott och länsresidens.

H.M. Konungen

Kungen inledde ceremonin i Bernadottebiblioteket med ett tal.

Kungen inledde ceremonin i Bernadottebiblioteket med ett tal. Foto: Anders Wiklund/TT

Årets nybyggare 2022

Kungen delade ut utmärkelsen Årets nybyggare 2022 i följande kategorier: Årets nystart, Årets pionjär och Årets unga pionjär.

Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya från företaget Combify AB tar emot priset ”Årets Nystart” ur Kungens hand.

Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya från företaget Combify AB tar emot priset ”Årets Nystart” ur Kungens hand. Foto: Anders Wiklund/TT

Årets nystart

Pristagare: Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya, Bolag: Combify AB

Om företaget: Combify erbjuder enkel tillgång till fastighetsdata för aktörer i byggbranschen. Combifys egenutvecklade plattform, en prenumerationsbaserad molntjänst, som via maskininlärning och en visuell karta ger tillgång till offentliga och öppna data sparar dyrbar tid och skapar stora konkurrensfördelar.

Årets pionjär

Pristagare: Ali Ghoce, Gordon Services AB 

Om företaget: Genom sin tech-plattform hjälper Gordon Delivery stora dagligvarukedjor och matkassebolag med effektiva logistiklösningar. Med Gordons samordnade flöde nås över 90 procent av Sveriges befolkning och 96 procent av Danmarks befolkning och lösningen bidrar också till minskade utsläpp.

Kungen överlämnar plaketten för ”Årets unga pionjär” till Zaid Saeed från företaget Scalinq AB.

Kungen överlämnar plaketten för ”Årets unga pionjär” till Zaid Saeed från företaget Scalinq AB. Foto: Anders Wiklund/TT

Årets unga pionjär

Pristagare: Zaid Saeed, Scalinq AB 

Om företaget: SCALINQ har utvecklat en skalbar mikrovågslösning för processorer som gör det möjligt att koppla samman hundratals kvantbitar. Kvantdatorer är beräkningsmaskiner som nyttjar av kvantfysikens lagar för att lagra information. En kvantdator kan bland annat optimera logistikkedjor och revolutionera materialframställning.

Om Årets nybyggare

Utmärkelsen Årets nybyggare instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel.

Det är stiftelsen Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) som årligen utser Årets nybyggare.

Kungen är beskyddare av Årets nybyggare.