Statsbesök till Jordanien – dag 3

15–17 november genomförde Kungaparet ett tre dagar långt statsbesök till Hashimitiska konungariket Jordanien på inbjudan H.M. Konung Abdullah II. Utrikesminister Tobias Billström och statssekreterare Diana Janse representerar Sveriges regering under besöket. Ett 20-tal svenska företag medverkar också i programmet.

Kungaparet besöker flyktinglägret Zaatari.

Kungaparet besöker flyktinglägret Zaatari. Foto: Jude Al-Safadi/Unicef

Syftet med statsbesöket är att befästa och fördjupa de vänskapliga banden mellan Sverige och Jordanien. Utökade näringslivskontakter med fokus på handel, investeringar och ekonomiskt samarbete, kvinnors och ungas deltagande i arbetslivet samt flyktingsituationen i Jordanien är andra frågor som kommer att beröras under besöket.

Statsbesök till Jordanien – dag 3

Flyktinglägret Zaatari

Sista dagen av statsbesöket i Hashimitiska konungariket Jordanien inleddes med ett besök i flyktinglägret Zaatari tillsammans med statssekreterare Diana Janse. Zaatari anlades 2012 och är det största flyktinglägret i Mellanöstern.

Kungaparet under besöket i flyktinglägret Zaatari.

Kungaparet under besöket i flyktinglägret Zaatari. Foto: Shawkat AlHarfoush/UNHCR

Rundtur i flyktinglägret Zaatari.

Rundtur i flyktinglägret. Foto: Shawkat AlHaroush/UNHCR

Lägret är också det största av fyra läger för syriska flyktingar i Jordanien. I dag tar lägret emot nästan 80 000 flyktingar och har utvecklats från en liten samling tält till en tätort, där det finns 32 skolor, åtta hälsoinrättningar och 58 samhällen.

Drottningen tillsammans med tioåriga Wala under besöket på en skola i flyktinglägret Zaatari.

Drottningen tillsammans med tioåriga Wala under besöket på en skola i flyktinglägret Zaatari. Foto: Jude Al-Safadi/Unicef

Zaatari drivs av bland andra FN:s flyktingorgan, UNHCR, som Sverige är en viktig partner till och den största givaren av icke-öronmärkt stöd.

Manara Arts & Culture

Därefter besökte Kungaparet Manara Arts & Culture där de hälsades välkomna av bland andra Prinsessan Basma bint Ali. Under besöket närvarade Kungaparet vid ett samtal om de utmaningar för miljön, vattenförsörjningen och livsmedelssäkerheten som både Jordanien och regionen står inför. Från Sverige deltog Stockholm International Water Institute (SIWI) i diskussionerna.

Kungaparet och statssekreterare Diana Janse i samtal, bland annat om vattenförsörjning, efter en lunch på Manara Arts & Culture i Amman.

Kungaparet och statssekreterare Diana Janse i samtal, bland annat om vattenförsörjning, efter en lunch på Manara Arts & Culture i Amman. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungaparet vid ankomsten till Jordan Museum.

Kungaparet vid ankomsten till Jordan Museum. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jordan Museum

Dagens program avslutades på Jordan Museum där Kungaparet togs emot av bland andra museets vicepresident Prinsessan Sumaya bint El Hassan. Jordan Museum fungerar som ett nationellt centrum för att sprida kunskap om Jordaniens historia, arkeologi och kultur.

Kungen och Drottningen fick en rundtur i Jordan Museum av generaldirektör Ihab Ammarin.

Kungen och Drottningen fick en rundtur i Jordan Museum av generaldirektör Ihab Ammarin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Avskedsceremoni

Under eftermiddagen avslutades statsbesöket i Hashimitiska konungariket Jordanien med en avskedsceremoni på Marka-flygplatsen.

Avskedsceremonin på Marka-flygplatsen.

Avskedsceremonin på Marka-flygplatsen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Avskedsceremonin på Marka-flygplatsen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Om statsbesök

Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Läs mer om statsbesök

Till toppen