Statsbesök till Jordanien – dag 2

15–17 november genomför Kungaparet ett tre dagar långt statsbesök till Hashimitiska konungariket Jordanien på inbjudan H.M. Konung Abdullah II. Utrikesminister Tobias Billström och statssekreterare Diana Janse representerar Sveriges regering under besöket. Ett 20-tal svenska företag medverkar också i programmet.

 Kungaparet träffar imamen från stadens stora moské och en präst från Den gode herdens kyrka på Al-Haddadeen-trappan.

Kungaparet träffar imamen från stadens stora moské och en präst från Den gode herdens kyrka på Al-Haddadeen-trappan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Syftet med statsbesöket är att befästa och fördjupa de vänskapliga banden mellan Sverige och Jordanien. Utökade näringslivskontakter med fokus på handel, investeringar och ekonomiskt samarbete, kvinnors och ungas deltagande i arbetslivet samt flyktingsituationen i Jordanien är andra frågor som kommer att beröras under besöket.

Statsbesök till Jordanien – dag 2

Näringslivsseminarium

Kungen och statsrådet Billström inledde statsbesökets andra dag i Jordanien med att närvara vid ett näringslivsseminarium arrangerat av Business Sweden. Syftet med seminariet var att öka kunskapen om Sverige och Jordaniens styrkor och möjligheter för ökad handel och investeringar. Även Jordaniens kronprins närvarade.

Kungen, statsrådet Billström och representanter för de svenska företag som medverkar i statsbesöket.

Kungen, statsrådet Billström och representanter för de svenska företag som medverkar i statsbesöket.

Al Hussein Society

Under förmiddagen besökte Drottningen Al Hussein Society, där hon togs emot av bland andra Prinsessan Majda och Prins Mired. Al Hussein Society är en icke-statlig organisation som arbetar med rehabilitering och utbildning för personer med nedsatt fysisk funktionsförmåga.

Drottningen besöker Hussein Society Center.

Drottningen besöker Hussein Society Center. Foto: Pontus Lundahl/TT

King Hussein Cancer Center

På King Hussein Cancer Center deltog Kungaparet därefter vid en ceremoni för att uppmärksamma att det svenska företaget Elekta gjort en donation av en "linac" till sjukhuset.

Kungaparet besöker Hussein Cancer Center.

Kungaparet besöker Hussein Cancer Center. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sjukhuset är ett av Mellanösterns mest framstående gällande cancerbehandlingar. Deltog i besöket gjorde även Prinsessan Ghida Talal och Prins Talal bin Muhammad.

Kungaparet i salthandelsstaden As-Salt.

Kungaparet i salthandelsstaden As-Salt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Världsarvet As-Salt

Under eftermiddagen besökte Kungen och Drottningen As-Salt, en gammal salthandelsstad, som sedan 2021 är ett av Unescos världsarv.

Kungaparet under den guidade promenaden i As-Salt.

Kungaparet under den guidade promenaden i As-Salt. Foto: Pontus Lundahl/TT

I staden fick Kungaparet bland annat en guidad promenad på den lokala marknaden Al-Hammam samt möjlighet att besöka det historiska saltmuseet Abu Jaber House. Kungaparet hälsade även på imamen från stadens stora moské och en präst för Den gode herdens kyrka på Al-Haddadeen-trappan.

Den lokala marknaden Al-Hammam.

Den lokala marknaden Al-Hammam. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungaparet  på den lokala marknaden Al-Hammam.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Svarsmottagning

På kvällen bjöd Kungaparet på en mottagning i Amman för jordanska gäster under vilken den svenske kocken Paul Svensson lagade mat med fokus på ekologisk och hållbar gastronomi.

Kungaparet anländer till svarsmottagningen.

Kungaparet anländer till svarsmottagningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Drottningen vid svarsmottagningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Om statsbesök

Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Läs mer om statsbesök