Kungen vid Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademiens högtids­sammankomst

I går kväll närvarade Kungen vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högtidssammankomst. På plats fanns inbjudna gäster från näringsliv, akademi och politik.

Kungen delar ut IVA:s stora guldmedalj till professor Lars Samuelson.

Kungen delar ut IVA:s stora guldmedalj till professor Lars Samuelson. Foto: Erik Cronberg/IVA

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) verkar för en positiv samhällsutveckling genom att främja tekniska och ekonomiska vetenskaper samt näringslivets utveckling. Kungen är IVA:s högste beskyddare.

Kungen anländer till Stockholms stadshus.

Kungen anländer till Stockholms stadshus. Foto: Erik Cronberg/IVA

Högtidssammankomstens första del hölls i Gyllene salen i Stockholms stadshus. Kungen delade där ut akademiens guldmedaljer.

Medaljörer 2022

  • Professor Lars Samuelson tilldelas Stor Guldmedalj för sina internationellt synnerligen framstående insatser som nyskapande forskare och forskningsledare inom nanovetenskap och nanoteknologi och för de vetenskapliga resultatens nyttiggörande, inte minst inom halvledarteknik.
  • Teknologie doktor Victoria van Camp tilldelas Guldmedalj för sin starka förmåga att synliggöra lusten i och betydelsen av ingenjörsyrket, samt sin framstående insats som ledare av teknikutveckling och nya affärsmodeller för omställning till hållbar tillväxt.
  • Civilekonom Peter Carlsson tilldelas Guldmedalj för sitt framstående entreprenörskap, ledarskap och innovativa förmåga att driva och utveckla nydanande megaprojekt med batteritillverkning för samhällets omställning till fossilfri energiförsörjning.
  • Peter Löthberg tilldelas Guldmedalj för sitt enastående arbete med den globala utvecklingen av internet och med den tidiga etableringen i Sverige.

Läs mer om guldmedaljörerna

Högtidssammankomsten arrangerades i Gyllene salen på Stockholms stadshus.

Högtidssammankomsten arrangerades i Gyllene salen på Stockholms stadshus. Foto: Erik Cronberg/IVA

Efter prisutdelningen följde en bankett med middag i Blå Hallen.