Kungen vid stipendie­utdelning i Den tänkande handen

I går delade Kungen ut stipendier i teckningstävlingen Den tänkande handen i Gustav III:s antikmuseum på Kungl. Slottet.

Konstnären Kayo Mpoyi tar emot sitt stipendium ur Kungens hand.

Konstnären Kayo Mpoyi tar emot sitt stipendium ur Kungens hand. Foto: Pontus Lundahl / TT

Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare är en återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Kungen tillsammans med konstnärerna Simon Persson, Kayo Mpoyi och Gabriel Gabriel Garble som fick ta emot stipendium på Kungl. Slottet.

Kungen tillsammans med konstnärerna Simon Persson, Kayo Mpoyi och Gabriel Gabriel Garble som fick ta emot stipendium på Kungl. Slottet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under ceremonin i Gustav III:s antikmuseum tillkännagavs årets stipendiater:

  • Gabriel Gabriel Garble "Med färg, ljus, ljud och ord bjuder Gabriel Gabriel Garble in till ett vara, en tillvaro som är hans egen. Teckningarna får liv och befolkas av betraktarna som görs delaktiga när de rör sig i en värld, ett universum av linjer, utan visum och pass."
  • Kayo Mpoyi "Kayo Mpoyi visar en egensinnig bildvärld på ett starkt, poetiskt och berörande sätt. Konstnären tecknar sitt skrivande, och skriver sitt tecknande, i en undersökande verksamhet där två världar existerar parallellt - från en närvarande dåtid till minnet av en framtid. Teckningen är det medium där mötet sker vilket genererar en berättelse som även blir ett arkeologiskt sökande efter ett hemland."
  • Simon Persson "Konstnären Simon Persson som tagit sig an de minsta beståndsdelarna av en bro, i det tyngsta och även i det nästan inte överblickbara. Med teckningens hjälp frammanas en tydlighet som ingen trodde var möjlig, där detaljerna bär med sig helheten på ett oväntat sätt. I betraktandet förändras motivet och med det tankeinnehållet. Bilden är olika varje gång, blir till något annat, och visar gestaltandets magi."

Stipendiaterna belönades med 100 000 kronor ur en stipendiefond som instiftades av Elisabeth och Gustaf Douglas med anledning av Kungens 70-årsdag.

Prins Carl Philip ingår i juryn som utsett stipendiaterna.

Om Den tänkande handen – H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

I samband med Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna(Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.