Prins Carl Philip vid Årets kock

Torsdagen den 15 september deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets kock i Annexet i Stockholm. Årets kock 2022, och svensk mästare i professionell matlagning, blev Jessie Sommarström, som fick ta emot medalj av Prinsen.

Prins Carl Philip delar ut guldmedalj till Jessie Sommarström, vinnare i Årets kock 2022.

Prins Carl Philip delar ut guldmedalj till Jessie Sommarström, vinnare i Årets kock 2022. Foto: Anders Wiklund/TT

Den första uppgiften för de åtta finalisterna var att skapa tre olika kanapéer och presentera dem för juryn. En av kanapéerna skulle vara baserad på bröd eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt.

Prins Carl Philip i samtal med juryns ordförande Tommy Myllymäki under avsmakningen vid finalen i Årets kock 2022.

Prins Carl Philip i samtal med juryns ordförande Tommy Myllymäki under avsmakningen vid finalen i Årets kock 2022. Foto: Anders Wiklund/TT

Huvudråvaran i finalens andra uppgift var lammsadel. I rätten var de tävlande tvungna använda vissa givna råvaror, dock var proportionerna valfria. Till lammsadeln skulle finalisterna servera sås och tre valfria tillbehör. Dessutom avslutades finalen med två på förhand hemliga moment, att göra en buljongrätt samt en varmrätt på kummel.

Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (kockbiträde) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes. Prins Carl Philip deltog i juryarbetet under eftermiddagen.

Avslutningsvis delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till Jessie Sommarström, Urban Deli, som är den andra kvinnan som vinner i tävlingens snart 40-åriga historia.

Jessie Sommarström gjorde upp om segern med de kvarvarande tre finalisterna Oskar Persson, Tegelbacken i Stockholm, Ola Wallin, Hällsnäs i Mölnlycke, och Anton Kardell, Human i Göteborg.

Årets kock

Årets kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets kock och för nionde gången satt Prinsen även med i tävlingens jury.