Kronprinsessan uppmärksammar Östersjön

I veckan uppmärksammar Kronprinsessan Östersjön. Inför Östersjödagen den 25 augusti besökte Kronprinsessan i tidigare i veckan Gårdsjö lantbruk som 2021 utsågs till Årets svenska Östersjöbonde av WWF.

Kronprinsessan besökte Gårdsjö lantbruk i Heby.

Kronprinsessan besökte Gårdsjö lantbruk i Heby. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 25 augusti arrangeras Östersjödagen i sex länder runt om Östersjön. Syftet är att fira havet och att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia.

Tidigare i veckan besökte Kronprinsessan Gårdsjö lantbruk i Heby, Uppland. Gårdens ägare Louise Gårdenborg tilldelades år 2021 WWF:s utmärkelse Årets svenska Östersjöbonde med anledning av hennes engagemang för en bättre vattenmiljö. I samverkan med Julmyra Horse Center ser hon till att gödseln från 200 hästar kommer till nytta i växtodlingen i stället för att riskera att belasta närliggande vattendrag.

Kronprinsessan tillsammans med lantbrukaren Louise Gårdenborg och hennes dotter Barbro.

Kronprinsessan tillsammans med lantbrukaren Louise Gårdenborg och hennes dotter Barbro. Foto: Pontus Lundahl/TT

Östersjö­festivalen

På Östersjödagen den 25 augusti närvarade Kronprinsessan vid Östersjö­festivalen som arrangeras i Berwaldhallen under tio dagar. Festivalen inleddes med ett panelsamtal på temat Östersjön – därför ska vi bry oss!. Därefter framförde konsertmästare Malin Broman, violinisten Pekka Kuusisto och Radiosymfonikerna en musikalisk resa till Östersjöns hamnar.

Kronprinsessan togs emot av Staffan Becker, Berwaldhallens konsertchef, och Cecilia Benkö, vd för Sveriges Radio.

Kronprinsessan togs emot av Staffan Becker, Berwaldhallens konsertchef, och Cecilia Benkö, vd för Sveriges Radio. Foto: Pelle T Nilsson/SPA