Kronprinsessan i möte med astronaut Jessica Meir

Den 20 juni gav Kronprinsessan företräde för Jessica Meir som är Sveriges andra astronaut (efter Christer Fuglesang). I september 2019 sköts hon upp till Internationella rymdstationen (ISS) och arbetade där som flygingenjör i 205 dagar. 

Kronprinsessan och astronaut Jessica Meir i Prinsessan Sibyllas våning på Kungl. Slottet.

Kronprinsessan och astronaut Jessica Meir i Prinsessan Sibyllas våning på Kungl. Slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Ombord på ISS genomförde Jessica Meir tillsammans med övrig besättning hundratals experiment inom biologi, geovetenskap, medicinforskning, fysik och teknikutveckling.

Jessica Meir deltog även i de tre första rymdpromenaderna med helt kvinnligt deltagande tillsammans med besättningskamraten Christina Koch från NASA. Dessa promenader tog sammanlagt 21 timmar och 44 minuter.

Jessica Meir bor i USA men hennes mamma är svensk. I dagarna besöker Jessica Meir Sverige för att föreläsa, träffa allmänhet, forskare och studenter i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Umeå och Västerås.