Prins Daniel delade ut Hjärt-Lung­fondens forsknings­anslag

Den 7 juni delade Prins Daniel ut Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag till professor Maria Lerm för hennes forskning om förändringar i arvsmassan hos personer med covid-19. Forskningen har potential att ge resultat som kan förklara varför vissa individer drabbas av svår infektion eller långtidscovid.

Prins Daniel tillsammans med Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden och pristagaren Maria Lerm.

Prins Daniel tillsammans med Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden och pristagaren Maria Lerm. Foto: Kristian Pohl/Hjärt-Lungfonden

Sedan 2008 delar Hjärt-Lungfonden årligen ut ett extra stort forskningsanslag på 15 miljoner kronor som fördelas över tre år. Anslaget ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.

Årets forskningsanslag tilldelades Maria Ferm, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, som forskar om hur covid-19 och tuberkulos påverkar gener och immunförsvar. Forskningen kan bidra till att lösa gåtan om varför vissa människor drabbas mycket hårt av dessa sjukdomar och andra inte.

Prins Daniel är Hjärt-Lungfondens hedersordförande.

Beskyddare av Hjärt-Lung­fonden

Hjärt-Lungfonden grundades 1904 och kronprins Gustaf (sedermera kung Gustaf V) var dess första beskyddare. Sedan 2012 har Prins Daniel delat ut Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag, och sedan 2014 är Prinsen fondens hedersordförande.

Läs mer om Hjärt-Lungfonden