Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj­utdelning

Den 23 maj delade Prins Carl Philip ut Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för ”betydande gärning” samt medaljer för ”gagnerik gärning inom svenskt näringsliv” vid en ceremoni i Riddarhuset i Stockholm.

Prins Carl Philip tillsammans med årets medaljörer.

Prins Carl Philip tillsammans med årets medaljörer. Foto: Anders Wiklund/TT

Kungl. Patriotiska Sällskapet grundades år 1766 och stadgarna skrevs under av Gustav III år 1777. Sedan dess har sällskapet delat ut hedersbelöningar och medaljer till personer i samhället för betydande gärningar och uppskattade arbetsinsatser.

I samband med årsmötet i Riddarhuset delade Sällskapet ut medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv till personer för berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Sällskapet delade även ut medalj för betydande gärning som delas ut till personer för belöning för samhällsinsats, förtroendeuppdrag eller annan ideell verksamhet som är av långvarigt slag och särskilt betydande för det svenska samhället.

Årets medaljer gick till:

Medalj för betydande gärning

  • Ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas, Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv 

  • Peter Fornstam, Svenska Bio AB, Stockholms län
  • Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder AB, Jämtlands län
  • Knut Knutson, AB Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
  • Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive AB, Skåne län
  • Anders Müntzing, Triumf Glass AB, Västra Götalands län
  • Cassandra Rhodin, Mini Rodini AB, Stockholms län
  • Pär Svärdson, Apotea AB, Uppsala län