Kron­prinsess­paret besökte Älvsbyn och Luleå

Den 10 maj besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn, Hybrits pilotanläggning i Luleå samt Luleå hamn.

Kronprinsessparet möter en klass från Knut Lundmarkskolan i Älvsbyn.

Kronprinsessparet möter en klass från Knut Lundmarkskolan i Älvsbyn. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Polarbröd

Hösten 2020 uppstod en brand som totalförstörde Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Efter ett drygt år av återuppbyggnad invigde Kronprinsessan i dag den nya fabriken. I samband med ceremonin fick Kronprinsessan och Prins Daniel en visning av det nya bageriet.

Kronprinsessan inviger Polarbröds nya fabrik.

Kronprinsessan inviger Polarbröds nya fabrik. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessparet besöker Polarbröds nya fabrik.

Kronprinsessparet i Polarbröds nya bageri. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hybrit i Luleå

På eftermiddagen besökte Kronprinsessparet Hybrits pilotanläggning i Luleå. Målet med Hybrit är att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål, med fossilfri pellets, fossilfri el och vätgas.

Kronprinsessparet vid Hybrit-initiativets pilotanläggning.

Hybrits pilotanläggning ägs gemensamt av SSAB, LKAB och Vattenfall och byggdes med stöd från Energimyndigheten. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Luleå hamn

Dagen avslutades i Luleå hamn som är Sveriges tredje största transporthamn. Ombord på Vilja, en av världens modernaste bogserbåtar, fick Kronprinsessparet möjlighet att från vattnet se och ta del av bygget av en ny hamnplan. De nya landytorna på 750 000 kvadratmeter kommer ge plats åt en ny logistikpark med mer lagringsytor och utbyggd infrastruktur, men också nya näringslivssatsningar och industrietableringar.

Kronprinsessparet går ombord på bogserbåten Vilja i Luleå hamn.

Kronprinsessparet går ombord på bogserbåten Vilja i Luleå hamn. Foto: Pelle T Nilsson/SPA