Kungen delade ut stipendier till unga ledare

Onsdagen den 4 maj delade Kungen ut stipendiet Kompass­rosen till tre ungdomar som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Vid ceremonin fick även unga ledare som genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap ta emot diplom ur Kungens hand.

Kungen tillsammans med stipendiaten Linda Hjort som fick ta emot Kompassrosen för sitt brinnande engagemang inom Scouterna och KFUM Sverige.

Kungen tillsammans med stipendiaten Linda Hjort som fick ta emot Kompassrosen för sitt brinnande engagemang inom Scouterna och KFUM Sverige. Foto: Magnus Frödeberg

Ceremonin arrangerades av Konungens stiftelse Ungt ledarskap i Bernadotte­biblioteket på Kungl. Slottet. Kungen inledde ceremonin med ett tal där han bland annat sade:

Fortsätt att sprida goda värderingar och ett värde­baserat ledar­skap. Och uppmuntra andra unga personer att göra det­samma. På det sättet bidrar ni alla till en bättre fram­tid, redan i dag.

H.M. Konungen

Helen Izzeddine fick ta emot utmärkelsen för sitt arbete med ungdomssatsningar i miljonprogramsområden. F

Helen Izzeddine fick ta emot utmärkelsen för sitt arbete med ungdomssatsningar i miljonprogramsområden. Foto: Magnus Frödeberg

Utdelning av stipendier och diplom

Under ceremonin delade Kungen ut stipendiet Kompassrosen till tre ledare som är under 25 år och som i sitt ledarskap visat mod, omtanke och handlingskraft. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor och ska användas till personlig ledarskaps­utveckling. Bakom stipendiet står Ungt ledarskap.

Kungen delade ut Kompassrosstipendiet till Hanna Larsson för viljan att skapa ett rättvist vårdsystem.

Kungen delade ut Kompassrosstipendiet till Hanna Larsson för viljan att skapa ett rättvist vårdsystem. Foto: Magnus Frödeberg

Kompassrosstipendiater 2022

  • Linda Hjort, 25 år för sitt brinnande engagemang inom Scouterna och KFUM Sverige.
  • Helen Izzeddine, 25 år, för viktiga ungdomssatsningar i miljonprogramsområden
  • Hanna Larsson, 23 år, för viljan att skapa ett rättvist vårdsystem
2022 års Kompassrosstipendiater Helen Izzeddine, Linda Hjort och Hanna Larsson.

2022 års Kompassrosstipendiater Helen Izzeddine, Linda Hjort och Hanna Larsson. Foto: Magnus Frödeberg

Stipendiater Värde­baserat ledarskap

Kungen delade även ut diplom till de cirka 50 ungdomar som under 2021 genomgått utbildningen Värdebaserat ledarskap. Utbildningen arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola och får stöd av Ungt ledarskap.

Ungt Ledarskap

Konungens stiftelse Ungt ledarskap var en gåva till Kungen på 60-årsdagen, på initiativ av Scouterna. Stiftelsen verkar för att lyfta unga ledare med ett gott värdebaserat ledarskap. Stiftelsens bygger på scoutrörelsens värderingar och har mod, omtanke och handlingskraft som centrala värdeord för ett gott värdebaserat ledarskap.