Kungen delade ut guldmedaljer till mjölkbönder

Den 4 april deltog Kungen och Drottningen vid utdelningen av Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer och priset Årets mjölkföretagare till svenska mjölkbönder. Ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Kungen delar ut priset "Årets mjölkföretagare 2022" till Markus Brisbo från Östergården Brismene utanför Falköping.

Kungen delar ut priset "Årets mjölkföretagare 2022" till Markus Brisbo från Östergården Brismene utanför Falköping. Foto: Claudio Bresciani/TT

År 1958 delade kung Gustaf VI Adolf för första gången ut LRF:s guldmedalj till mjölkbönder vars mjölkkvalitet utmärker sig. Utdelningen är sedan dess en kunglig tradition och i dag delade Kungen ut medaljer till 50 mjölkbönder från hela Sverige.

Ceremonin inleddes med att Kungen hälsade alla välkomna och sade i sitt tal:

Mycket har hänt inom lantbruks­sektorn sedan de första mjölk­medaljerna delades ut. Och ännu mer sedan min anfader bildade en lantbruks­akademi. Men en sak har inte ändrats: Sverige behöver en stabil inhemsk produktion av livsmedel. Och i den kedjan är ni helt centrala. I går, i dag och i morgon.”

H.M. Konungen

Kungen talade vid ceremonin som ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Kungen talade vid ceremonin som ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter medaljutdelningen talade Statens veterinärmedicinska anstalts generaldirektör Anna Lindberg och LRF:s ordförande Palle Borgström.

För musikunderhållningen stod hovsångerskan Hillevi Martinpelto och hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Kungen tillsammans Åsa och Hans-Olov Backlund från Linghed, som tillsammans med 50 andra bönder tilldelades LRF:s mjölkmedalj i dag.

Kungen tillsammans med Hans-Olov och Åsa Backlund från Linghed, som tillsammans med 50 andra bönder tilldelades LRF:s mjölkmedalj i dag. Foto: Claudio Bresciani/TT

LRF Mjölks Guldmedalj

LRF Mjölks Guldmedalj är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

De första medaljerna delades ut av Gustaf VI Adolf 1958.

Priset Årets Mjölkbonde, numera även kallat Årets mjölkföretagare, instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.

Läs mer om LRF Mjölks Guldmedalj