Drottningen certifierade äldre­boenden

Den 1 april delade Drottningen ut Silviahemmets certifikat för god demensvård till anställda vid tre äldre-, vård-, och omsorgsboenden i Alvesta, Nybro och Gislaved.

Drottningen tas emot i Västra Torsås kyrka i Lönashult där ceremonin hölls.

Drottningen tas emot i Västra Torsås kyrka i Lönashult där ceremonin hölls. Foto: Yanan Li

Silviahemmet grundades 1996 på initiativ av Drottningen och har sedan starten verkat för att höja kunskap och kompetens inom demensområdet. Det görs bland annat genom regelbundna utbildningar för medarbetare i vård och omsorg, samt anhöriga.

Sedan utbildningen vid de tre boendena i Småland påbörjades 2021 har 132 medarbetare vid Fröjdekulla äldreboende i Alsterbro, Hagagårdens vård- och omsorgsboende i Smålandsstenar samt Torsgårdens äldreboende i Lönashult genomgått Silviahemmets demensutbildning. Utbildningen syftar till att kunna bidra till högsta möjliga livskvalitet för de demenssjuka, oavsett sjukdomsgrad, och deras anhöriga.

Vid dagens ceremoni utdelade Drottningen certifikat som ett bevis på genomförd utbildning. Certifikatet är giltigt i tre år, därefter förnyas det genom kompletterande utbildning av personal.

Vid ceremonin utdelade Drottningen certifikat som ett bevis på genomförd utbildning. Certifikatet är giltigt i tre år, därefter förnyas det genom kompletterande utbildning av personal. Foto: Yanan Li

I samband med dagens ceremoni höll Drottningen ett tal där hon bland annat sade:

Kunskap kan göra det som är svårt lite lättare.

Kunskap släpper in ljus där det är mörkt.

Och kunskap är också vägen till en bättre vård och omsorg om demenssjuka.

H.M. Drottningen

Drottningen talade vid dagens ceremoni.

Drottningen talade vid dagens ceremoni. Foto: Yanan Li

Styrelsemöte på tåget på väg mot certifieringen i Alvesta.

Styrelsemöte på tåget på väg mot certifieringen i Alvesta. Foto: Yanan Li

Om Stiftelsen Silviahemmet

Silviahemmet grundades 1996 på initiativ av Drottningen och utöver utbildningar för medarbetare i vård och omsorg finns också en dagverksamhet på Drottningholm som är hjärtat i Silviahemmets verksamhet.

Läs mer om Stiftelsen Silviahemmet

Upptäck mer