Kronprinsessan uppvaktades på namnsdagen

Lördagen den 12 mars uppvaktade Försvarsmakten Kronprinsessan på namnsdagen på Kungliga slottets inre borggård.

Representanter från honnörsstyrkan ur Livgardet, högvakten och musikkåren överlämnade blommor till Kronprinsessan.

Representanter från honnörsstyrkan ur Livgardet, högvakten och musikkåren överlämnade blommor till Kronprinsessan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Efter två års anpassade namnsdagsfiranden i mindre skala firade Försvarsmakten återigen Kronprinsessan traditionsenligt med en uppvaktning på Kungl. Slottets inre borggård.

Då Kronprinsessans födelsedag normalt firas på Öland är namnsdagen det årliga firandet av Kronprinsessan i huvudstaden, och har skett så sedan tidigt 90-tal.

Vid dagens ceremoni deltog honnörsstyrka ur Livgardet, högvakt ur Livregementets husarer, K 3 samt Arméns musikkår.

Kronprinsessfamiljen i samtal med namnsdagsfirare på inre borggården.

Kronprinsessfamiljen i samtal med namnsdagsfirare på inre borggården. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

Hyllningskonsert och blomsteröverlämning

Uppvaktningen av Kronprinsessan inleddes med en hyllningskonsert av Arméns musikkår. Första stycket som framfördes var Drottning Victorias präsentiermarsch, en marsch som Carl Michael Bellman satte text till melodin och efter det blev känd som Fredmans epistel nr 33, Stolta stad.

Vidare framfördes Kronprinsessan Victorias festmarsch, komponerad av Arméns Musikkårs tidigare musikdirektör Mats Janhagen, Gratulation av Wilhelm Peterson-Berger och Livregementets grenadjärers marsch.

Konserten avslutades med Med en enkel tulipan följt av Victoriafanfaren och ett fyrfaldigt leve för Kronprinsessan.

Firandet på inre borggården avslutades med att Kronprinsessfamiljen mötte och hälsade på alla de som kommit för att delta i uppvaktningen.

Överstelöjtnant Christofer Lennings från Victoriabataljonen vid Stockholms amfibieregemente överlämnade en bok om bataljonens verksamhet som namnsdagspresent, samt baskrar till Prinsessan Estelle och Prins Oscar.

Överstelöjtnant Christofer Lennings från Victoriabataljonen vid Stockholms amfibieregemente överlämnade en bok om bataljonens verksamhet som namnsdagspresent, samt baskrar till Prinsessan Estelle och Prins Oscar. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.