Nationaldagen 2020

Lördagen den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Med anledning av covid-19-pandemin är årets nationaldagsfirande begränsat. Kungafamiljen har dock på sedvanligt vis uppmärksammat dagen och firat Sverige och vår flagga.

Kungen och Drottningen fotograferade på Logården nedanför Kungliga slottet på nationaldagskvällen.

Kungen och Drottningen fotograferade på Logården nedanför Kungliga slottet på nationaldagskvällen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kl. 8.00 i morse hissades flaggorna på Stenhammars slott, Haga slott och Villa Solbacken.

Samtidigt offentliggjordes vilka personer som H.M. Konungen denna nationaldag beslutat ska tilldelas kungliga medaljer.

Ta del av listan över medaljörer

Digital rundvandring på Kungliga slottet

Därefter, vid 10-tiden på förmiddagen, välkomnade Kronprinsessan till en digital rundvandring genom Kungliga slottets salar.

Varje nationaldag brukar ett mycket stort antal besökare bege sig till Kungliga slottet, som då håller extra öppet och erbjuder olika aktiviteter. I år är Slottet stängt för besök.

Ta del av rundvandringarna

Kronprinsessan under guidningen på Kungliga slottet.

Kronprinsessan under guidningen på Kungliga slottet. Foto: Kungl. Hovstaterna

Salut

Kl. 12.00 sköt Försvarsmaktens salut från landets salutstationer.

Prinsessan Estelle och Prins Oscar fotograferade på Lejonbacken utanför Kungliga slottet.

Prinsessan Estelle och Prins Oscar fotograferade på Lejonbacken utanför Kungliga slottet. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Kungaparet till Kungliga slottet

I samband med nationaldagen återvände Kungen och Drottningen tillfälligt till Stockholm från Stenhammars slott. Från Kungliga slottet höll Kungen under kvällen ett tal som sändes i Sveriges Televisions nationaldagssändning. Talet framfördes utan publik närvarande.

I talet sade Kungen bland annat:

I dag flaggar vi för Sverige – men runt om i vårt land har det flaggats på halv stång mer än vanligt denna vår.

Det har varit en svår tid för många. Tusentals har mist nära anhöriga och vänner. Andra har förlorat sin försörjning. Dop, bröllop och begravningar – viktiga ceremonier i livet – har ställts in. Och framtiden kan kännas oviss. Inte minst för de studenter som nu ska ta sina första steg ut i vuxenlivet.

Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts av många, i olika delar av samhället. Ingen nämnd ingen glömd. Ett stort tack till Er alla!

H.M. Konungen

Arméns stora tapto

Ett traditionellt och populärt tv-inslag under nationaldagens kväll är Arméns musikkårs framförande av Arméns stora tapto från Logården på Kungliga slottet.

Även i år framfördes taptot på Logården, i närvaro av Kungaparet, riksdagens talman och statsministern.

Taptot avslutade traditionsenligt SVT:s nationaldagssändning.

Om nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.

Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.

Läs mer på Stiftelsen Sveriges nationaldags webbplats