Kronprinsessparet besökte coronaforskare på KTH

Onsdagen den 25 mars besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Kungl. Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm för att få information om det forskningsarbete forskare vid högskolan bedriver för att hantera och begränsa spridningen av coronaviruset.

Kronprinsessparet träffar forskare på KTH.

Kronprinsessparet träffar forskare på KTH. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under besöket träffade Kronprinsessparet KTH-forskare från AlbaNova universitetscentrum och SciLifeLab, forskningsgruppens ledare Sophia Hober samt KTH:s rektor Sigbritt Karlsson.

Forskargruppen, som finansieras av ett samarbete mellan Region Stockholm och KTH, har inlett utvecklingen av en metod för att säkerställa om individer haft sjukdomen covid-19, vilket ger ett beslutsunderlag för att avgöra vilka personer som kan återgå till arbetet utan att föra smittan vidare.

Analysmetoden som kommer att användas för coronatesterna har utvecklats inom den nationella infrastrukturen "Autoimmunity profiling" på SciLifeLab och möjliggör parallell analys av hundratals prover inom loppet av några timmar.

Kronprinsessan och Prins Daniel under besöket.

Kronprinsessan och Prins Daniel under besöket. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kungafamiljen och covid-19-pandemin

Kungafamiljen är angelägen om att visa sitt stöd för de insatser som görs i olika delar av samhället för att bekämpa covid-19-pandemin.

Genom samtal, digitala möten och besök informerar sig Kungafamiljen om hur pandemin påverkar Sverige.

Besök planeras utifrån rådande rekommendationer och med en strävan att inte i onödan ta verksamheternas tid och resurser i anspråk.