Kungliga bröllop i Slottskyrkan

Av intendent Kerstin Hagsgård, Kungl. Husgerådskammaren

Prinsessan Lovisa och kronprins Frederik (VIII) av Danmarks vigselakt i Slottskyrkan 28 juli 1869. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Prinsessan Lovisa och kronprins Frederik (VIII) av Danmarks vigselakt i Slottskyrkan 28 juli 1869. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Slottskyrkan är Kungl. Hovförsamlingens och därmed Prins Carl Philips församlingskyrka. I Slottskyrkan som invigdes första advent 1754 har hittills sex kungliga vigslar ägt rum.

Gustav (III) och Sofia Magdalena av Danmark 1766

Första kungliga vigseln var mellan kronprins Gustav (III) och Sofia Magdalena av Danmark den 4 november 1766. Ceremonin var magnifik där brudgummen var klädd i en specialsydd dräkt från Paris tillverkad i silvertyg med applikationsbroderier med guldpaljetter och guldtråd. Bruden bar en klänning tillverkad av 25 meter silverbrokad.

Hertig Karl (XIII) och Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein Gottorp 1774

Nästa kungliga vigsel skedde åtta år senare då Gustav III:s bror, hertig Karl (XIII) och Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein Gottorp vigdes den 7 juli 1774. Bruden anlände dagen innan bröllopet till Stockholms slott i den nybyggda slupen Wasaorden. Vigseln som skedde på kvällen inleddes med pukor och trumpeter och brudparet vår båda klädda i dräkter av silvertyg.

Gustav IV Adolf och Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden 1797

Den 31 oktober 1797 vigdes Gustav IV Adolf och Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden i Slottskyrkan. Jämfört med fadern Gustav III:s och farbrodern Karl XIII:s bröllop var Gustav IV Adolfs inte lika praktfullt. Brudens intåg i Stockholm var en lågmäld händelse men vigseln följdes av en traditionell middag i Rikssalen och fackeldans.

Prinsessan Lovisa och kronprins Frederik (VIII) av Danmark 1869

Prinsessan Lovisa och kronprins Frederik (VIII) av Danmark vigdes den 28 juli 1869. Detta var det första bröllopet sedan 1715 då en svensk kungadotter gifte sig. Eftersom det senaste kungliga bröllopet i Stockholm ägde rum hela 19 år tidigare fick händelsen stor uppmärksamhet.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson 1974

Prinsessan Christina och Tord Magnuson vigdes den 15 juni 1974. Efter det att Gustaf VI Adolf avlidit i september året innan var det nu första gången som kungafamiljen fick möjlighet att fira och dela sin glädje med svenska folket. Det var dessutom första gången man kunde följa ett kungligt bröllop i färg-TV.

Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill 2013

Det senaste kungliga bröllopet i Slottskyrkan var mellan Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill lördagen den 8 juni kl. 16.00. Officianter vid vigselakten var överhovpredikant och biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och samt pastor i Kungliga hovförsamlingen Michael Bjerkhagen. Vigseln direktsändes på Kungahuset.se, SVT2 och i SVT Play. Kungaparet var värdar för bröllopsmiddagen som hölls på Drottningholm.