Vapensköld och monogram

Prins Nicolas vapensköld ritad av Henrik Dahlström, heraldisk konstnär, Riksarkivet.

Prinsessparets son föddes 15 juni 2015 och H.M. Konungen har beslutat förläna honom titeln H.K.H. Prins Nicolas, hertig av Ångermanland. Med titeln följer ett heraldiskt vapen och ett namnchiffer (monogram). 

Namnchiffret består av initialen N krönt med en prinskrona.

Prins Nicolas namnchiffer

Om vapen och monogram

Sedan medeltiden har kungar och prinsar haft vapensköldar i skulpterad eller målad form med symboler för landet och ätten. Sveriges riksvapen har i stort sett haft samma grunduppbyggnad sedan Karl Knutsson Bondes tid vid 1400-talets mitt och innehåller bland annat Folkungaättens lejon mot blå strömmar i kombination med de tre öppna kronor som symboliserar Sverige.

Landslaget i ishockey bär ju som bekant namnet Tre Kronor. Åtminstone sedan 1500-talet finns i riksvapnets centrum en så kallad hjärtsköld med den regerande ättens vapen. Vasaättens symbol var en sädeskärve, en så kallad vase. Den Bernadotteska ätten representeras bland annat av en böjd bro eftersom Karl XIV Johan vid valet till svensk tronföljare 1810 var furste av det Italienska furstendömet Ponte Corvo vilket betyder den böjda bron.

Det är också en gammal tradition att hertigar av det Kungliga Huset dels bär sin ätts vapen och också sitt hertigdömes vapen. Då tas ett av fälten i stora riksvapnet ut och ersätts av det aktuella landskapsvapnet. När kvinnlig tronföljd infördes överfördes denna tradition till arvsberättigade prinsessor.

Kungligheter har även av tradition monogram. Dessa monogram har en mer tidspräglad utformning. Monogrammen har varierade funktioner. Monogrammet kan användas som en ägarbeteckning på en möbel eller en bok eller för att ge en officiell karaktär åt ett program. Monogrammet kan även utföras som ett tjänstetecken, exempelvis när en hovdam bär Drottningens krönta spegelmonogram i offentliga sammanhang.