Hertigdömet Dalarna

Vid konseljen den 4 september 2017 meddelade Kungen att Prins Gabriel tilldelats Dalarna som hertigdöme.

Dalarna är ett landskap i norra Svealands inland i mellersta Sverige. Invånarna i Dalarna kallas masar och kullor.

Geografi

Dalarna gränsar i söder till Värmland och Västmanland, i öster till Gästrikland, i nordöst till Hälsingland och i norr till Härjedalen.
Dalarna är 29 086 km², 281 046 invånare (2016).

Landskapet sammanfaller i stort sett med Dalarnas län och består av kommunerna Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, Älvdalen samt delar av Filipstads och Ljusdals kommuner.

Landskapsblomma är blåklocka och landskapsdjur berguv.

Hertigdömet Dalarna. Källa: NE

Hertigdömet Dalarna. Klicka för större karta. Källa: NE

Historia

Det äldsta omnämnandet av Dalarna är från Sverresagan i vilken landskapet kallades för Järnbäraland och beskrevs som ett hedniskt land som lydde under sveakungen år 1177. Landskapet kom tidigt att bli industrialiserat i södern och organiserades i ett Bergslagen.

På 1500-talet flydde Gustav Vasa till Dalarna undan Kristian II. År 1521 stod slaget vid Brunnbäcks färja mellan Kristian II:s och Gustav Vasas trupper, de senare anförda av Peder Svensson från Vibberboda och Olof Bonde från Norrbärke socken. De svenska styrkorna vann och danskarna jagades ut ur landskapet.

Emigrationen från landskapet var mycket stor under senare delen av 1800-talet, men inflyttningen liten. Dalarnas befolkning var under det tidiga 1900-talet mycket oblandad, över 90% av dem var födda inom länet.

Dalarnas landskapsvapen.

Dalarnas landskapsvapen.

Två personer har innehaft titeln hertig av Dalarna: Oscar I:s son prins August och Gustaf VI Adolfs son prins Carl Johan.

Landskapet har samma vapen som Dalarnas län, men när vapnet är okrönt representerar det landskapet. Skölden innehåller två korsade dalpilar under en krona.Landskapets flagga är en vapenflagga, precis som alla svenska landskapsflaggor, det vill säga direkt baserad på vapnet. Skölden motsvaras av den kvadratiska flaggduken.