Drottningen delade ut pris till Årtiondets barnrätts­hjälte

Den 23 maj deltog Drottningen i World's Children's Prize prisceremoni på Gripsholms slott där Malala Yousafzai Malik utsågs till Årtiondets Barnrättshjälte.

Drottningen under prisceremonin för World's Children's Prize på Gripsholms slott.

Drottningen under prisceremonin för World's Children's Prize på Gripsholms slott. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Den pakistanska utbildningsaktivisten och mottagaren av Nobels fredspris, Malala Yousafzai Malik, utsågs i en världsomröstning bland miljoner barn till Årtiondets Barnrättshjälte. Redan 2014 tog Malala emot utmärkelsen World's Children's Prize för sin kamp för alla flickors rätt till utbildning och ett liv i frihet.

Malala Yousafzai Malik deltog i prisceremonin via länk.

Malala Yousafzai Malik deltog i prisceremonin via länk. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Drottningen delade också ut utmärkelser till representanter för följande organisationer:

  • Shamwari Ye Mwanasikana, SYS, i Zimbabwe, som kämpar för flickors rättigheter
  • SANTAC i Moçambique som arbetar mot människohandel i södra Afrika
  • Peace Park Foundation och African Wildlife Fund som arbetar mot tjuvjakt i södra Afrika och samarbetar med World’s Children's Prize för att utbilda barn, som växer upp i områden runt nationalparker i södra Afrika, om barnets rättigheter, djurskydd och klimatförändringar

Den sydafrikanska sångerskan Yanga Sobetwa utsågs till World's Children's Prize beskyddare med ett särskild uppdrag att företräda flickor och deras rättigheter .

Drottningen tillsammans med sångerskan Yanga Sobetwa som utsågs till World's Children's Prize beskyddare.

Drottningen tillsammans med sångerskan Yanga Sobetwa som utsågs till World's Children's Prize beskyddare. Foto: Stefan Jerrevång/TT

World's Children's Prize (WCP) är ett utbildningsprogram för barn. Sedan starten år 2000 har 45 miljoner barn, över en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.

Varje år utser World’s Children's Prize ett antal barnrättshjältar som under lång tid, och under svåra förhållanden, gjort enastående insatser för barn utifrån barn­konventionen. Den slutgiltiga vinnaren utses av barn runt om i världen som deltar i omröstningen Global Vote.

Drottningen är en av organisationens beskyddare.

Läs mer om World's Children's Prize