Kungaparet firade Piteå och Luleås 400-årsjubileer

Söndagen den 26 september besökte Kungen och Drottningen Piteå och Luleå för att uppmärksamma städernas 400-årsjubileer.

I Piteå avtäckte Kungen skulpturen Kastal som tagits fram med anledning av stadens 400-årsjubileum och för att uppmärksamma 100 år av svensk demokrati.

I Piteå avtäckte Kungen skulpturen Kastal som tagits fram med anledning av stadens 400-årsjubileum och för att uppmärksamma 100 år av svensk demokrati. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

År 1621 fick Piteå och Luleå sina stadsprivilegier utfärdade av kung Gustav II Adolf. Med anledning av pandemin har firandet av 400-årsjubileerna i huvudsak skett digitalt och dagens besök var anpassade efter rådande situation.

Värdar för dagen var landshövdingeparet Lotta Finstorp och Christer Dahlén.

Studio Acusticum

Första besöket gjordes på konserthuset Studio Acusticum i Piteå som varje år ger cirka 200 föreställningar och tar emot ungefär 25 000 unika konsertbesök.

Kungaparet hälsar på tennisspelaren och paralympiska medaljören Peter Wikström.

Kungaparet hälsar på tennisspelaren och paralympiska medaljören Peter Wikström. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Inne i konsertlokalen lyssnade Kungaparet till ett musikstycke som framfördes på konserthusets orgel, därefter uppträdde Norrbottens ungdomssymfoniker.

Besök på konserthuset Studio Acusticum.

Besök på konserthuset Studio Acusticum. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Piteå museum

På Piteå museum fick Kungaparet en guidning om stadens historia, samt se delar av utställningen Kvinnoliv som berättar om historiska kvinnor som levt och verkat i pitebygden.

Drottningen på Piteå torg.

Drottningen på Piteå torg. Foto: Pär Bäckström/TT

Med anledning av 400-årsjubileet hölls en ceremoni på Piteå torg som inleddes med ett anförande av kommunalrådet Helena Stenberg. Därefter höll Kungen ett tal där han bland annat sade:

För ganska precis 50 år sedan var jag här på Rådhustorget för att fira Piteås 350 år som stad. Det var i maj 1971. Några av er kanske var med då också.

Det känns i vilket fall väldigt roligt att vara tillbaka för detta ännu större jubileum. Och denna gång i sällskap av Drottningen!

H.M. Konungen

Ceremoni på Piteå torg med anledning av stadens 400-årsjubileum.

Ceremoni på Piteå torg med anledning av stadens 400-årsjubileum. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Efter talet avtäckte Kungen skulpturen Kastal som tagits fram med anledning av stadens 400-årsjubileum och för att uppmärksamma 100 år av svensk demokrati.

Ceremonin avslutades med att Musikhögskolan i Piteås kammarkör framförde ett musikstycke.

Ceremoni i Luleå stadspark

Efter firandet i Piteå åkte Kungaparet till Luleå där de inledde besöket med att närvara vid en ceremoni i den nyrenoverade Stadsparken. Ceremonin började med ett tal av landshövdingen och Dansinitiativet framförde en föreställning. Därefter höll Kungen ett tal där han bland annat sade:

En stad är inte bara sina gator och sina hus, kyrkor och restauranger. En stad är också den plats där den ligger. Den är sina omgivningar. Och den är framför allt sina invånare!

H.M. Konungen

Ceremoni i Stadsparken i Luleå med anledning av stadens 400-årsjubileum.

Ceremoni i Stadsparken i Luleå med anledning av stadens 400-årsjubileum. Foto: Pär Bäckström/TT

Efter talet planterade Kungen en skogslönn till minne av jubileet. Ceremonin avslutades med musik framförd av Kulturskolans blåsorkester och ett tal av kommunalrådet Carina Sammeli.

Kungen planterar en skogslönn i Stadsparken i Luleå.

Kungen planterar en skogslönn i Stadsparken i Luleå. Foto: Pär Bäckström/TT

Dagen avslutades med en middag på landshövdingens residens.

Till toppen