Sveriges Kungahus

Paradkalesch

Under kortegen färdas Prinsessparet i en paradkalesch. Det är samma kalesch som Kronprinsessparet och Kungaparet färdades i vid sina respektive bröllop.
Paradkaleschen tillverkades av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900. Den har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom den Kungliga familjen som skett i Stockholm under efterkrigstiden. Foto: Charlotte Gawell

Paradkaleschen tillverkades av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900. Den har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom den Kungliga familjen som skett i Stockholm under efterkrigstiden. Foto: Charlotte Gawell

Fyrspann à la d'Aumont

Brudparets paradkalesch är förspänd med ett fyrspann à la d´Aumont, vilket betyder att det inte finns någon kusk på kuskbocken. Istället sitter ryttare på de två vänsterhästarna i fyrspannet. Detta för att så många som möjligt ska kunna se Prinsessparet under kortegen.

De två ryttarna bär paradlivré bestående av korta d´Aumontjackor med silverband och ägiljetter, vita ridbyxor, svarta ridstövlar med bruna kragar och vita handskar. På huvudet bär de en sammetsklädd jockeymössa med silverfransar och tofsar som ligger runt kullen.

Bak på paradkaleschen sitter två lakejer i lakejuniform. Lakejerna sköter bland annat bromsen.

Ryttare framför och bakom vagnen

Framför vagnen rider två förridare klädda i blå förridarfrackar, bicornehattar med plym, vita ridbyxor, svarta ridstövlar och vita handskar.

Bakom vagnen rider hovstallmästaren och stallmästaren i stor paraduniform. Hovstallmästaren bär en enkelknäppt vapenrock med guldbroderier i eklövsmönster på ståndkragen och ärmen - vilket signalerar generalsgrad, liksom epåletterna. På huvudet bärs en bicorne med vita plymer och på höger sida en gul kokard och snörmakeri fäst med en knapp. Midjebältet pryds av stora guldtofsar och paradsabel.

Seldon

Hästarnas selar är silverbeslagna och matchar vagnens silverbeslag. Selarna är nyligen renoverade av sadelmakare knutna till det brittiska hovstallet. Selarna är sannolikt från tidigt 1900-tal.

Mindre utsmyckad med eleganta linjer

Paradkaleschen har en nätt konstruktion och är mindre utsmyckad än många av de vagnar som andra hovstall i Europa har att visa upp. Den är byggd med hög hantverkskonst och är estetiskt tilltalande med sina eleganta båtformade linjer.

Paradkaleschen har praktfulla försilvrade lyktor krönta med kungliga kronor och etsade glas.