Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Västra Götalands län

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa
Motiv: Tusentals människor mötte Kungen i Skövde. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Onsdagen den 21 augusti besökte Kungaparet Västra Götalands län.
Intervju med landshövding Lars Bäckström i bussen på väg mot Göteborg.
Kungaparet är ofta på besök i länet, hur gör man en dag som bjuder på något nytt?
– Det finns alltid möjlighet att visa något nytt. Det finns alltid nya människor, processer och utveckling att visa, inte minst i ett så stort län som Västra Götalands län.

Hur har du tänkt kring programmet idag?
– Viktigt att få fram ett program som Kungaparet är intresserade av. Det är inte jag som ska vara nöjd med programmet utan Kungaparet som ska tycka att det är varierande och intressant.

Hur har dagen varit?
– Jag är nöjd med det vi hittills har upplevt. Vandringarna mellan programpunkterna har varit väldigt fina att se, jag uppskattar särskilt att se den värme som finns mellan Kungaparet och de människor de möter.

Kungaparet besöker Kinnarps produktionsanläggning. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet besöker Kinnarps produktionsanläggning. Foto: Kungahuset.se

Henry Jarlsson, ägare, hälsar Kungaparet välkomna till Kinnarp: Foto: Kungahuset.se

Henry Jarlsson, ägare, hälsar Kungaparet välkomna till Kinnarp: Foto: Kungahuset.se

15.57 Kungaparet anländer till Kinnarps. Henrik Axell, konceptutvecklare, berättar om framtidens kontorslösningar. Det finns flera trender: platsobunden teknik, fyra generation på arbetet när vi ska jobba längre upp i åldrarna, miljöfokus ... Skrivbordet byts ut mot mötesplatser, flexibla arbetsplatser och telefonrum. För att få plats blir skrivbordet inte längre personligt utan vi delar det med kollegor.

15.30 Därefter berättar Kinnarps vd Per-Arne Andersson och hållbarhetschef Tomas Ekström om familjeföretaget som grundades 1942. Det är fortfarande samma familj som äger företaget. Finns idag representerade i 40 länder och har produktion i Sverige och Tyskland. Kinnarps tar ansvar för hela kedjan, från design och utveckling till produktion och installation. Ett stort miljöarbete pågår inom Kinnarps och det gäller både produktion, de anställda och de som ska använda produkterna.

15.11 Efter presentationen av Skövde kulturhus styr bussen mot Falköpings kommun. Patrik Björck, kommunfullmäktiges ordförande, berättar att kommunen idag nästan har 40.000 invånare och har en god arbetsmarknad tack vare goda kommunikationer. Järnvägen har betytt mycket för staden, inte minst idag när kommunen satsar mycket på att bli en "drive-port", en lasthamn för det gods som inte Göteborgs hamn har kapacitet för att hantera på grund av det stora trycket.

Kungaparet får höra om den stora renovering som Kulturhuset genomgått. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet får höra om den stora renovering som Kulturhuset genomgått. Foto: Kungahuset.se

14.59 Efter lunchen, med mat från Skaraborg; Granskott och små rödbetor, färsk getost, dovhjort, potatis, gul och röd lök, kantareller och svecia, visar kulturchefen Katarina Strömgren Sand Kulturhuset,  som är Sveriges första kulturhus. Kulturhuset är nyinvigt efter en renovering.

Skövde kulturhus


Kulturhuset som invigdes 1964, med bland annat konsthall, konstmuseum, bibliotek, teater och biograf under samma tak, var det första "riktiga" kulturhus som byggdes i Sverige. Under våren 2013 har stora ombyggnationer gjorts.

Läs mer om Skövde kulturhus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

13.49 Lunch på Skövde kulturhus.

Kungen håller tal på Hertig Johans torg i Skövde. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kungen håller tal på Hertig Johans torg i Skövde. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

13.22 Kungen håller tal och säger bland annat:

"Även idag har Västra Götaland stor betydelse för Sverige. Här finns en lång tradition av handel med industriellt kunnande och företagsamhet, så det är en traditionsrik bygd vi besöker idag."

Läs talet i sin helhet.

13.04 Kungaparet anländer till Hertig Johans torg i Skövde. Efter den inledande kungssången framför en grupp ungdomar en modern danstolkning av myten om S:ta Elin. Därefter håller kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson tal. Sedan talar landshövding Lars Bäckström och introducerar Kungen.

I Varnhems klosterkyrka vid Birger Jarls grav. Foto: Kungahuset.se

I Varnhems klosterkyrka vid Birger Jarls grav. Foto: Kungahuset.se

12.19 Kungaparet anländer till Varnhems klosterkyrka där biskop Åke Bonnier och kyrkorådets ordförande Carl Gustaf Lundström välkomnar. I kyrkan berättar sedan arkeolog Maria Vretemark om historien om kyrkan. Här ligger Birger Jarl begravd och rundturen börjar vid graven. I början av 2000-talet gjordes en gravöppning för att fastslå att det verkligen var Birger Jarl i graven vilket det var. Han är begravd med sin son Erik och sin andra hustru Mechtild, dotter till hertig Adolf IV av Holstein, änka efter kung Abel av Danmark.

12.07 Under bussresan får Kungaparet information om Varnhem. Redan under förra sekelskiftet fanns det en begynnande turism och det var Varnhem och Husaby som drog besökare redan då. Intresset för Varnhem fortsätter. När Skara firade 1000 år, 1988, blev intresset för historia stort och den senaste vågen av besökare kom när Jan Guillous böcker om Arn gavs ut.

11.32 Kungaparet får höra om projektet Mat från Skaraborg. Det syftar till att skapa tillväxt inom livsmedelsbranschen genom att tydligare märka och marknadsföra maten som kommer från Skaraborg. Det finns även en gemensam organisation för marknadsföring mot butiker, grossister och restauranger.

11.27 Kungaparet anländer till Skara Green Tech Park och möts av vd Pascal Tshibanda. Verksamheten invigdes 2009. Syftet med Green Tech Park är att ge stöd till den biobaserade ekonomin i länet. De samarbetar med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), landstinget, länsstyrelsen, kommunen och organisationer som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

10.59 Bussen går mot Skara och Jan Olof Bohlin, kommunfullmäktiges ordförande, och Charlotte Nordström, kommunstyrelsens ordförande, hälsar välkommen till Skara kommun. Skara är en av Sveriges äldsta städer och har varit en lärdomsstad genom århundrade. Det första gymnasiet startades redan på 1600-talet. Livsmedelsindustrin och  turismen är stora områden inom Skara kommun. Kulturen, maten och musiken står i fokus i Skara och driver turismen i området. Kungaparet får två gåvor, en faksimil av Skaramissalet, Sveriges äldsta bok som trycktes 1150, och en klocka från Sveriges enda klockgjuteri.

Ulf Dafgård, vd, och Magnus Dafgård, vice vd, visar Kungaparet en modell över Dafgårds. Foto: Kungahuset.se

Ulf Dafgård, vd, och Magnus Dafgård, vice vd, visar Kungaparet en modell över Dafgårds. Foto: Kungahuset.se

10.30 Nu bjuds på Sveriges största bullfest hälsar vd Ulf Dagård när han välkomnar Kungaparet. Till tonerna av En sockerbagare, framförd av klass 2 från Källby skola, kommer det ut korgar med bullar till alla som samlats.

Gunnar Dafgård AB


Gunnar Dafgård AB grundades redan 1937. Företaget har all sin tillverkning i Källby och i sortimentet finns bland annat färdigrätter, charkuteri, kött, bröd och bakverk. Sedan snart 10 år är drivs företaget av andra och tredje generationen Dafgård.
Kungaparets senaste besök i Källby var i maj 1976.

Kungaparets senaste besök i Källby var i maj 1976.

10.21 Kungaparet anländer till Källby där representanter för familjen Dafgård tar emot.

09.46 Åke Fransson, kommunfullmäktiges ordförande, presenterar sedan Götene kommun och Jerker Andersson Liljestrand, kommunchef, berättar om kommunen. Bland annat om Källby och Dafgårds. År 1937 fanns knappt Källby innan familjen Dafgård började sin verksamhet och det lade grunden för samhället. Ett utmärkande exempel för Götene kommun där flera samhällen byggts kring entreprenöra familjer. Centralorten är Götene, skapad av Karl Johansson som kom som inspektor till Göte gård 1858 där han inom ett år gifte sig med änkan på gården. Han startade bland annat sågverk, mekaniskverkstad, snickeri, mejeri och såg till att järnvägen kom till Götene. Många av rörelserna som han startade finns kvar idag. Till exempel blev mejeriet sedan Arla, som idag har 550 personer anställda i Götene. Bland annat lagras all prästost, som Arla tillverkar i Sverige, i Götene. I kommunen arbetar 44 % på något sätt med livsmedel, både jordbruk men också i matförädling. Det är en liten kommun som samverkar med de större kommuner runtomkring – främst Lidköping och Skara Satsningen på Kinnekulle har fått många utmärkelser för sitt miljöarbete.

Kungaparet välkomnas till dagen i Västra Götalands län. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till dagen i Västra Götalands län. Foto: Kungahuset.se

09.29 Kungaparet landar på Såtenäs flygplats och hälsas välkomna av landshövdingeparet. I bussen hälsar landshövding Lars Bäckström välkommen till dagen i länet som har 1.6 miljoner invånare, lika många som bor på Manhattan.

Program vid Kungaparets besök onsdagen den 21 augusti.


Kl. 09.35 Kungaparet anländer till Lidköping-Såtenäs flygplats och välkomnas till dagen i Västra Götalands län av landshövding Lars Bäckström.
Kl. 10.15 Kungaparet besöker Dafgårds.
Kl. 11.10 Kungaparet besöker Skara Green Tech Park.
Kl. 11.55 Kungaparet besöker Varnhems klosterkyrka.
Kl. 12.45 Kungaparet anländer till Skövde, Hertig Johans torg. Kungen håller tal.
Kl. 13.30 Lunch på Skövde kulturhus.
Kl. 15.20 Kungaparet besöker Kinnarps AB.

Dagen i Västra Götalands län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset i Göteborg.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.