Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Västerbottens län

Föregående 1 2 3 4 Nästa
Motiv: Kungen får blommor av Frida Molin vid besöket på Gammplatsen. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
Torsdagen den 15 augusti besökte Kungaparet Västerbottens län.
Kungen håller tal på Rådhustorget i Umeå. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungen håller tal på Rådhustorget i Umeå. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

16.52 Kungen håller tal och säger bland annat:

"Västerbotten ligger hela Kungafamiljen varmt om hjärtat. Min far och mor, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla, var hertig och hertiginna av Västerbotten, vilket gör att det alltid känns speciellt att återvända hit. Senast i förra veckan var jag i min farfars, Gustav VI Adolfs, stuga i Forsavan och fiskade. Sverige har några av Europas bästa sportfiskevatten och fisket har spelat en viktig roll i Sveriges historia."

Läs Kungens tal i sin helhet.

Foto: Kungahuset.se

Foto: Kungahuset.se

16.28 Kungaparet anländer till Rådhustorget  i Umeå.
Richard Stark visar sin konceptbil vid Kungaparets besök på Designhögskolan i Umeå. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Richard Stark visar sin konceptbil vid Kungaparets besök på Designhögskolan i Umeå. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

15.58 Kungaparet besöker nu Designhögskolan i Umeå och hälsas välkomna av Anna Valtonen, rektor och professor på Designhögskolan. Den är sedd som en av världens bästa designhögskolor, enligt flera undersökningar, och har cirka 200 elever per år. Kungaparet möter tre studenter som är mitt i olika projekt, alla med utgångspunkt i hälsa och mobilitet. Det första projektet är stött av barncancerfonden och går ut på att hjälpa barn med cancer att bli mindre rädda inför behandlingar. Det andra projektet är en väst som hjälper små barn med andningsproblem, en helt ny mobilitet kan uppnås tack vare västen. Det tredje projektet är ett examensarbete med fokus på intelligenta fordon där bil och människa kan lära sig av varandra.

Kungaparet på HumLabX i Umeå. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet på HumLabX i Umeå. Foto: Kungahuset.se

15.43 Kungaparet besöker HumLabX och möts av Patrik Svensson, föreståndare och professor, som berättar om utbildningen. Utbildningen ska vara experimentell och stöds av universitet och olika stiftelser och har ett nära samarbete med Standforduniversitetet. Kungaparet träffar studenter som berättar om sina projekt, från att hitta nya sätt för barn att upptäcka litteratur till orglar som styrs av vatten och vind samt ett projekt som går ut på att visa Mariabilder från kyrkor runtom i Sverige.

15.18 Lena Gustafsson hälsar välkommen till Bildmuseet tillsammans med Katarina Pierre som är Bildmuseets chef. Lena Gustafson berättar om det samarbete mellan kommunen och näringslivet som har gjort museet möjligt.
Katarina Pierre berättar om huset där Bildmuseet ligger sedan 2012. Den nya museibyggnaden i sju plan, ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White, nominerades till det europeiska Mies van der Rohe-priset 2013. Första året i nya byggnaden hade museet 90 000 besökare.

Läs mer om Bildmuseet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15.14 Kungaparet anländer till Umeå och tas emot av Lena Gustafsson, rektor Umeå universitet, och Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande Umeå kommun.

Intervju med landshövding Magdalena Andersson under bussresan till Umeå.
Hur lägger man ett program när länet är lika stort som Danmark till ytan?
– Vi insåg förstås tidigt att det är omöjligt att visa hela länet – hade vi haft Kungaparet på besök i några dagar hade vi lyckats med det. Vi startade i mitten av länet och har täckt tre av femton kommuner. Det är viktigt med kvalité i besöken, jag vill att Kungaparet ska ta med sig en tydlig bild av vad Västerbotten erbjuder idag. Vi utgick ifrån Kungens besök 1976, då var Kungen just i Lycksele och det var roligt att göra en återkoppling med anledning av jubileet i år.

Hur har du tänkt kring informationen under bussresorna?
– Det är mycket bra med bussen, då kan vi ge information om olika satsningar som görs i länet. Vi vill ge en bakgrund till besöken och på det här sättet blir bussresan inte bara en transportsträcka.

Har du haft ett tema för dagen?
– Kulturen och skogen är temat för dagen. Länet är känt för utveckling och teknik och det bygger på kreativa miljöer, där spelar kulturen en stor roll. Det kommer också märkas under middagen i kväll där jag också har inspirerats av Kungens Sverigemiddag i februari och bjudit in representanter från hela länet – de som gör att Västerbotten lever

14.51 Fredrik Lindegran, konstnärlig ledare Umeå 2014, berättar om Kulturhuvudstadsåret. Bland annat om att de arbetar mycket med tillgänglighet; alla ska kunna ta del av kulturen. De samiska inslagen kommer att vara många under året och hela Kulturhuvudstadsåret delas in efter de åtta samiska årstiderna. Invigningen sker i månadsskiftet januari/februari.

14.43 Lennart Holmlund, kommunstyrelsens ordförande, berättar om Umeå kommun och alla de satsningar som görs, både inom kultur och idrott. Därefter berättar Roland Carlsson, näringslivschef i Umeå, om Umeås näringsliv och nämner att några av de företag som har Umeå som bas har det gemensamt att de utgår från teknik och innovationer, ofta kopplade till universitetet.

14.33 Ombord på bussen mot Umeå berättar Marianne Folkedotter och Gunnar Eklund utifrån en ny teaterföreställning om Gammlia friluftsmuseum. Det invigdes 1921 och är inspirerat av Skansen i Stockholm

13.22 Kungaparet och landshövdingen hälsar på alla gästerna vid lunchen, som hålls på Hotell Forsen.

Kungen provkörde en simulator för virkeshantering i Skogstekniska klustret miniutställning i Vindeln. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungen provkörde en simulator för virkeshantering i Skogstekniska klustret miniutställning i Vindeln. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

12.58 Kungaparet tar del av en miniutställning med simulator och skogsmaskiner. Utställningen är anordnad av Skogstekniska klustret.
Kungen i samtal med scouter från Centrumskyrkans scoutkår i Vindeln. Foto: Kungahuset.se

Kungen i samtal med scouter från Centrumskyrkans scoutkår i Vindeln. Foto: Kungahuset.se

Framme vid Vindeln. Foto:Kungahuset.se

Framme vid Vindeln. Foto:Kungahuset.se

12.46 Kungaparet anländer till Vindeln.

12.22 Eric Thorstensson, Vindelns kommun, berättar att kommunen har låg arbetslöshet och var sjätte Vindelbo är egen företagare, främst inom skogsteknik men också inom livsmedelsproduktion. Kommunen satsar mycket på ungdomar och fritidsaktiviteter för att behålla familjer i kommunen. Turismen, inte minst genom fisket, ökar.

På väg mot Vindeln passerade bussen Vindelälven, som 1993 utsågs till nationalälv av Sveriges riksdag. Foto: Kungahuset.se

På väg mot Vindeln passerade bussen Vindelälven, som 1993 utsågs till nationalälv av Sveriges riksdag. Foto: Kungahuset.se

11.54 Marianne Folkedotter berättar om sitt arbete som Sveriges enda berättarantikvarie. Hon arbetar på Västerbottens museum med att bevara men också med att utveckla den muntliga traditionen i länet.

11.42 På bussen mot Vindeln ger Lilly Bäcklund information om Lycksele och näringslivet i kommunen. Turistnäringen är oerhört viktig för kommunen, djurparken, hotell Lappland och motorveckan i slutet av juli är tre stora attraktioner.

Kungaparet guidas genom utställningen ”Samiska skatter” av antikvarie Mikael Jakobsson. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet guidas genom utställningen ”Samiska skatter” av antikvarie Mikael Jakobsson. Foto: Kungahuset.se

11.14 Kungaparet anländer till skogsmuseet och får en visning av den samiska samlingen som är unik i Sverige. Här finns 2500 föremål insamlade av en eldsjäl: Birger Nordin, en av Sveriges mest hängivna samlare av samiska föremål.

10.58 Kungaparet anländer till Gammplatsen och möts där av Karin Söderlund, ordförande i Lycksele Hembygdsgille, och en barnkör som sjunger samiska sånger. Karin Söderlund berättar om Lycksele och kunglig historia. Karl IX lät bygga en kyrka i området och Gustav II Adolf byggde en skola, vilket har gjort att Lycksele haft obruten skolgång sedan 1600-talet.

Gammplatsen

Gammplatsen är Lyckseles ursprungsplats. Här grundades staden 1607 som kyrk- och marknadsplats. Det var här som samerna och nybyggarna träffades för att göra affärer med varandra. Gammplatsen är sedan 1948 ett hembygdsområde med historiska byggnader ditflyttade från olika delar av Lycksele kommun.

Läs mer om Gammplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 Vid säldammen får Kungaparet höra om sälar, bland annat att de kan bli över 40 år gamla och vara under ytan upp till 20 minuter. Foto: Kungahuset.se

Vid säldammen får Kungaparet höra om sälar, bland annat att de kan bli över 40 år gamla och vara under ytan upp till 20 minuter. Foto: Kungahuset.se

10.31 Kungaparet vid säldammen där Maj-Britt Lundqvist, djurvårdare, berättar om hur matningen går till.

10.11 Rundturen inleds ombord på djurparkståget. Kungaparet får bland annat se älg, rådjur och hjort.

10.08 Kungaparet anländer till Lycksele djurpark.

Lycksele Djurpark

Sveriges nordligaste djurpark är specialiserad på nordiska djur. Lycksele djurpark grundades 1959 av Holger Lithner. 1966 flyttade djurparken till Brännberget där den nu är belägen och är idag Norrlands största turistanläggning med rovdjur, klövdjur och husdjur.

Läs mer om djurparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

09.59 Landshövding Magdalena Andersson hälsar Kungaparet välkomna och berättar om länet - Sveriges andra största län, lika stort som Danmark till ytan. Överlämnar sedan till kommunstyrelsen ordförande Lilly Bäcklund som hälsar välkommen till Lycksele kommun och berättar om besöket i djurparken.

09.51 Kungaparet landar i Lycksele där landshövding Magdalena Andersson tar emot tillsammans med sin man och representanter från Lycksele kommun. En barnkör finns också på plats.

Program vid Kungaparets besök torsdagen den 15 augusti.


Kl. 09.30 Kungaparet anländer till Lycksele flygplats och välkomnas till dagen i Västerbottens län av landshövding Magdalena Andersson.
Kl. 10.15 Kungaparet besöker Lycksele djurpark.
Kl. 10.55 Kungaparet besöker Gammplatsen, Lyckseles ursprungsplats.
Kl. 12.30 Kungaparet anländer till Vindeln.
Kl. 13.10 Lunch på Hotell Forsen vid Vindelforsarna.
Kl. 15.00 Kungaparet besöker Umeå universitets konstnärliga campus.
Kl. 16.25 Kungaparet anländer till Rådhustorget. Kungen håller tal.

Dagen i Västerbottens län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.