Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Skåne län

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa
Motiv: Kungaparet i Hässleholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Fredagen den 5 april reste Kungaparet genom Skåne län.
Kungaparet summerar dagen:
- Vi har upplevt ett Skåne i strålande solsken med varierande programpunkter som började vid havet och klipporna i Kullaberg. Det värmde att så många kom till Stortorget i Hässleholm och Rådhuset i Lund, den positiva stämningen tar vi med oss från vår dag i Skåne.
Kungaparet anländer till Malmö vid dagens slut. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till Malmö vid dagens slut. Foto: Kungahuset.se

Foto: Kungahuset.se

Foto: Kungahuset.se

17.15 Två unga forskare Lali Tchelidze från Georgien, utbildad i USA, och Nino Cutic från Kroatien berättar om hur det är att komma till Lund som forskare. De är nu gifta och har ett barn tillsammans.

17.00 James Yeck, vd för ESS, berättar om forskningsanläggningen som redan idag har 200 anställda, med 30 nationaliteter. I European Spallation Source (ESS) används neutroner för att studera hur olika material är uppbyggda och fungerar.

Läs mer om ESS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MAX IV byggs just nu och invigs 21 juni 2016 kl 12 - årets ljusaste tidpunkt.

MAX IV byggs just nu och invigs 21 juni 2016 kl 12 - årets ljusaste tidpunkt.

Christoph Quitmann, vd för MAX IV, berättar om Max IV som kommer att bli en världsledande synkrotronljusanläggning. Anläggningen byggs just nu av 200 byggarbetare och invigs 21 juni 2016, kl 12 – årets ljusaste tidpunkt.

Läs mer om MAX IV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

16.55 Eva Dalman, projektchef för Lund NE/Brunnshög, berättar om hur man bygger en helt ny stadsmiljö från grunden. Stadsdelen ska bli ett skyltfönster för social innovation och informationsteknologi. Den ska dessutom vara miljömässigt hållbar. Här ska också finnas ett besökscenter som ska locka och berätta om den forskning som sker i området.

16.47 I Rådhuset hälsar Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande, Kungaparet välkomna. Han berättar om Lund och dess historia, bland annat om att det fanns en stad här för två tusen år sedan. Mats Helmfrid berättar vidare om Brunnshög, en helt ny stadsdel som håller på att på att växa fram. Där ska människor arbeta och bo. De två stora forskningsanläggningarna MAX IV och ESS är navet i utvecklingen.

16.40 Kungaparet anländer till Lund.

16. 26 Margareta Pålsson, hur har ni lagt upp programmet för dagen?
- Vi började faktiskt med torgtalet, vart skulle vi lägga det? Jag har varit politiker i Skåne så jag vet vilka torg det är bra att hålla tal på och vilka som är mindre bra att hålla tal på... Vi fastnade för Hässleholm och frågade om de ville engagera sig i Kungens besök och bygga ut aktiviteter runt Kungens tal. De blev glada och sa ja direkt. Resten av programmet byggdes utifrån Hässleholm. Kullaberg, ville visa naturens betydelse och besöka ett integrationsprogram där. Kullaberg ligger också bra till geografiskt mellan Halmstad och Hässleholm. Det är en fantastisk utsikt och visar också tydligt att Skåne är så olikt. Det finns slätter och stränder men också höga klippor och branta stup. Jag ville visa en högskola, Kristianstad Högskola är lite annorlunda för den har två upptagningsområden, regionalt och internationellt, det är en spännande mix tycker jag. Snart väntar ett besök i Lund och det är förstås självklart med ESS som är så stort och betydelsefullt för både länet och Sverige. Dagen avslutas senare i Malmö, på residenset. Jag ville ha ett varierat program och det hoppas jag att Kungaparet tycker att de har fått idag.

15.41 På väg mot Lund passerar bussen Vä och Mariakyrkan, som uppfördes vid 1100-talets mitt. Av staden finns idag bara kyrkan och två ruiner kvar. Kyrkan har en av världens bäst bevarade kyrkomålningar från slutet av 1100-talet. Ett stort renoveringsarbete pågår just nu med experter från Tyskland, Danmark och Sverige för att bevara målningarna. Länsstyrelsen är involverad, de godkänner slutligen hur renovering och restaurering ska gå till.

Kungaparet vid Kristianstads högskola. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet vid Kristianstads högskola. Foto: Kungahuset.se

15.05 Biträdande professor i vattenvård, Jean O. Lacoursière, berättar om några studenters arbete inom utbildningen Kretslopp och vatten. De samarbetar med flera lärosäten och med organisationer inom vatten, bland annat i Laos, Vietnam.

Högskolan har lärarutbyte med bland annat Kina, Thailand och Brasilien.

Läs mer om högskolan i Kristianstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15.00 Professorerna i omvårdnad Anna-Karin Edberg och Albert Westergren berättar om hur utbildning, forskning och samverkan genomsyrar all verksamhet på högskolan.  Vårdutbildningen började drivas under Oscar II och Drottning Sophias tid. Då var det fokus på praktikbaserat lärande. Idag är hälften praktik och hälften teori.

Kungen och Drottningen med bland andra rektor Sanimir Resic på högskolan i Kristianstad. Foto: Kungahuset.se

Kungen och Drottningen med bland andra rektor Sanimir Resic på högskolan i Kristianstad. Foto: Kungahuset.se

14.51 Kungaparet tas emot av rektor Sanimir Resic. Han berättar om högskolans historia och att de idag har 14.000 studenter och erbjuder 40 program och 360 kurser. Sanimir Resic berättar också om det kommande statsbesöket till Kroatien där han ingår i delegationen.

14.49 Anländer till högskolan i Kristianstad.

14.16 Sten Hermansson, ordförande i kommunfullmäktige Kristianstad, och informationschef Eva Mårtensson hälsar välkommen till resan mot Kristianstad.

13.40 Musikalisk resa över 40 år. Bland mycket annat framförs låten Dancing King och världens största och första mobilkonsert med koltrastsång.
Kungen håller tal på Stortorget. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungen håller tal på Stortorget. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

13.36 Kungen håller sitt tal på Stortorget i Hässleholm. I talet säger Kungen bland annat:

"Skånes läge nära Öresund och gränsen till Europa ger länet goda möjligheter att vara centrum för både forskning, handel och besöksnäring. Jag har förstått att den här helgen öppnar Europaforum för 11:e gången här i Hässleholm. Ett forum vars syfte är att diskutera frågor om Europas utveckling och hur avståndet mellan beslutsfattare och Europas invånare kan minska."

Läs Kungens tal i sin helhet

13.32 Douglas Roth, kommunfullmäktiges ordförande i Hässleholm, tar i sitt välkomsttal upp vad som skett under de 40 åren som Kungen varit statschef utifrån Kungens valspråk. Han berättar också om Silviaskolan som ligger i Hässleholm och att Kungssången skrevs bara några mil härifrån.

13.29 Kungssången sjungs på Stortorget.

På Stortorget. Foto: Kungahuset.se

På Stortorget. Foto: Kungahuset.se

Hässleholmsbor börjar samlas på Stortorget för att höra Kungens tal. Foto: Kungahuset.se

Hässleholmsbor börjar samlas på Stortorget för att höra Kungens tal. Foto: Kungahuset.se

13.14 Landshövding Margareta Pålsson håller tacktal efter lunchen. Hon berättar om hur Skåne var uppdelad i två län för 40 år sedan: Kristianstads län och Malmöhus län. Länssammanslagningen skedde 1997. På 40 år har länet fått 300.000 fler invånare. Lunchen serverades i Skånes knutpunkt - Hässleholm!

12.20 Lunch serveras på Hässleholms Stadshotell.

 Hässleholm välkomnar Kungaparet. Foto: Kungahuset.se

Hässleholm välkomnar Kungaparet. Foto: Kungahuset.se

12.13 Kungaparet anländer till Hässleholm.

11.43 Bussen passerar Perstorp som är känd för två saker: ättikan och Perstorpsplattan.

11.22 Färden går vidare mot Kvidinge samhälle. Landshövding Margareta Pålsson berättar att det var här den 28 maj 1810 dåvarande kronprinsen Karl August föll från en häst och avled. Karl XIII var hans adoptivfar. En ny kronprins letades upp i Frankrike och det var Jean Baptiste Bernadotte.

11.18 På väg mot Hässleholm passerar bussen Nyvångs gruvsamhälle. Det är ett av Skånes 90 riksintressen. Riksintresse är ett begrepp som kan avse ett område, plats eller enstaka objekt som är skyddat och anses viktigt ur en nationell synvinkel.

Kungen tar del av utställningen i Naturum Kullaberg. Foto: Kungahuset.se

Kungen tar del av utställningen i Naturum Kullaberg. Foto: Kungahuset.se

Guiden Gun berättar för Drottningen om de olika algerna som finns runt Kullaberg. Foto: Kungahuset.se

Guiden Gun berättar för Drottningen om de olika algerna som finns runt Kullaberg. Foto: Kungahuset.se

10.15 Daniel Åberg, platschef på Kullaberg, berättar om utställningen på Naturum, om Naturums historia och om arbetet med det planerade integrationsarbetet.

10.04 Inne på Naturum Kullaberg hälsas Kungaparet välkomna av naturvårdsdirektör Paul-Eric Jönsson. Han berättar att Kullaberg är den första delen av Sverige som kom i dager när inlandsisen försvann för cirka 15.000 år sedan. Människor kom till Kullaberg för 8000 år sedan och gamla ristningar finns kvar.
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, bidrog till att skydda Kullaberg. En stor pengainsamling gjorde att berget kunde räddas undan från att bli ett stenbrott.

Läs mer om Kullabergs naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kullens fyr. Foto: Kungahuset.se

Kullens fyr. Foto: Kungahuset.se

09.51 Anländer till Kullens fyr, Kullabergs naturreservat. Fyren har funnits i 450 år och är en av Sveriges äldsta fyrar.

09.43 Passerar Brunnby och Brunnby kyrka, från början på 1200-talet.

09.39 Åker förbi Flickorna Lundgren. Kaffestugan där Gustaf VI Adolf var en trogen gäst ägs av Ella Fejne 91 år, som drivit kaféet i 75 år. Hon var en av systrarna som startade kaffestugan.

Läs mer om Flickorna Lundgren. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

09.24 Vid Erikslund ansluter Peter Kovac, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.  Han inleder med att berätta om Höganäs historia, om hur kol och leran har betytt mycket för kommunen.

09.03 Bussen rullar över länsgränsen och Margareta Pålsson hälsar välkomna till Skåne län. Skåne är ett stort län med 33 kommuner och 1,2 miljoner invånare. Länet är Sveriges mest tätbefolkade efter Stockholm. I västra delen av länet, kring Malmö, bor hälften av befolkningen. Inflyttningen är stor, hälften kommer från Sverige och hälften från andra länder, av dem är hälften hemvändande svenskar. På andra plats kommer Danmark och tredje Irak.

08.58 Bussen närmar sig Hallandsåsen och Margareta Pålsson berättar om tunnelbygget genom Hallandsåsen. I stället för fyra tåg i timmen kommer tunneln möjliggöra 24 tåg i timmen och det är viktigt inte minst för godstrafiken. Trafiken ska sättas igång 2015, enligt plan.

08.46 Margareta Pålsson hälsar Kungaparet välkomna till dagen i Skåne och berättar vad som har hänt under de 40 åren som gått sedan Kungen blev statschef. Inte minst mångfalden är viktig idag. Över 170 nationaliteter bor i Skåne. Det ger en unik kraft, samhället en bredd och högskolorna en unik kompetens.

Drottningen välkomnas av landshövding Margareta Pålsson. Foto: Kungahuset.se

Drottningen välkomnas av landshövding Margareta Pålsson. Foto: Kungahuset.se

08.31 Landshövdingen i Halland, Lars-Erik Lövdén, lämnar över värdskapet till landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson.

Program vid Kungaparets besök fredagen 5 april

Kl. 08.30 Landshövdingen i Halland, Lars-Erik Lövdén, lämnar över värdskapet till landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson.
Kl. 09.45 Kungaparet anländer till naturum Kullaberg, Mölle.
Kl. 12.15 Lunch på Hässleholms Stadshotell.
Kl. 13.30 Kungaparet promenerar från Stadshotell till Stortorget.
Kungen håller tal.
Kl. 14.40 Kungaparet anländer till Högskolan i Kristianstad.
Kl. 16.25 Kungaparet anländer till Rådhuset i Lund.

Dagen i Skåne län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset vid Stortorget i Malmö.

Länsbesök 2013

Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.