Sveriges Kungahus

Kungaparet besökte Örebro län

Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa
Motiv: Kungaparet anländer till Alfred Nobels sista svenska hem, Björkborns Herrgård i Karlskoga. Foto: David Sica/Stellapictures
Tisdagen den 20 augusti besökte Kungaparet Örebro län.
17.24 Ceremonin avslutas med att Edith Barlow sjunger Habaneran ur Bizets Carmen.
Kungen håller tal på Stortorget i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kungen håller tal på Stortorget i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

17.13 Kungen håller tal och säger bland annat:

"Som många av er vet, har vår familj speciella förbindelser till ert län och er stad. För snart 200 år sedan hölls riksmötet här i Örebro. Och det var tack vare er gästfrihet som min farfars farfar farfar, Jean Baptiste Bernadotte, kunde utses till ny tronföljare för Sverige år 1810."

Läs talet i sin helhet.

17.03 Ceremonin på Stortorget börjar. Konferencier är Peter Flack. Efter kungssången håller landshövdingen tal.

Kungen i Örebro. Foto: Kungahuset.se

Kungen i Örebro. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet guidas genom OpenArt av Lars Jonson, som ansvarar för utomhusutställningen. Foto: David Sica/Stellapictures

Kungaparet guidas genom OpenArt av Lars Jonson, som ansvarar för utomhusutställningen. Foto: David Sica/Stellapictures

16.49 Kungaparet anländer till Örebro.

16.33 Bussen stannar vid en busshållplats och plockar upp Lars Jonson, som ansvarar för utomhusutställningen Örebro OpenArt. Han berättar att bakgrunden till OpenArt var en vilja att flytta ut Örebro konsthall i staden.

16.02 På bussen mot Örebro berättar Rektor Jens Schollin om Örebro universitet, ett av två universitet i länet jämte SLU. Har stort söktryck, inte minst på läkarutbildningen. 80 % av studenter kommer utifrån länet och många väljer sedan att stanna kvar. Stora forskningsområden är inom nutrition, i samarbete med Måltidens Hus, och robotik. Bland annat sker forskning i samarbete med Atlas Copco. Därefter berättar Nanny Andersson Sahlin, strateg på länsstyrelsen, om den fiberkabelutbyggnad som pågår i länet

Lilly Larsson visar Kungen en bild från Gustaf V: s besök i Bergshyttan 1930. Foto: Kungahuset.se

Lilly Larsson visar Kungen en bild från Gustaf V: s besök i Bergshyttan 1930. Foto: Kungahuset.se

Lilly Larsson är med på bilden, längst till vänster. Foto: Kungahuset.se

Lilly Larsson är med på bilden, längst till vänster. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till Grimsö forskningsstation av Lisa Sennerby, rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till Grimsö forskningsstation av Lisa Sennerby, rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Foto: Kungahuset.se

15.00 Kungaparet anländer till Grimsö. Lisa Sennerby, rektor SLU, hälsar välkommen till Grimsö. Grimsö forskningsstation ingår i Sveriges Lantbruksuniversitets verksamhet och är mycket uppmärksammad i medierna. Forskarna tar fram underlag för politikerna att ta beslut i rovdjursfrågor. Tamren är mest utsatt för skador av vilt, men även får är utsatta. Kungaparet får se ett stängsel, som är rovdjursavvisande, framtaget av forskarna vid SLU. Därefter berättar professor Petter Kjellander om fästingar och hur de sprider sig, inte minst med hjälp av rådjur. Ett rådjur kan ha upp till 2000 fästingar per individ. Hur många fästingar finns det? Nu inleds en stor räkning av dem med hjälp av uv-märkning för att ta reda på det.

14.16 Därefter berättar landshövdingen om Stadra teater, som bussen passerar, en teater som drivs av Magnus Wetterholm som har arbetat med teatern i femton år. Hon berättar också om satsningen Opera på skäret som grundades 2003 i ett gammalt sågverk. Första åren var det konserter på sommaren och 2006 gavs den första operauppsättningen, Rigoletto. I sommar ges Barberaren i Sevilla. I Örebro finns Svenska Kammarorkestern, som bildades 1995, med 38 heltidsmusiker under ledning av chefsdirigent Thomas Dausgaard. De är ofta ute på turné, både i Sverige och internationellt. Örebro kammarkör fyller snart 40 år och är en av Sveriges ledande kammarkörer. I Örebro finns också ett internationellt körcentrum. Live at heart arrangeras i september och är en av Sveriges största festivaler med 300 konserter. Festivalen, som drivs av Anders Damberg, kallas för "musikvärldens Almedalen".

14.05 Efter lunchen på Loka brunn, där representanter från länets kommuner var inbjudna, går bussen mot Grimsö. Avdelningschef Magnus Eklund berättar om länsstyrelsens arbete med miljön ur två perspektiv: vattenförsörjning och rovdjur.

12.33 Lunch på Stora Societetshuset.

12.12 Kungaparet anländer till Loka Brunn. Kungaparet promenerar genom området, från Vattensalongen via Kyrkan till Lokasalongen och vidare till restaurangen i Stora Societetshuset för lunch.

11.38 Bussen går nu mot Hällefors och Loka Brunn. Under resan dit berättar Anita Norén om matlänet Örebro. Örebro län är som ett mini-Sverige med slätter, berg och skogslandskap. Utgångspunkten är 100 000 hektar odlingsområden, som både blir till mat och till foder för nötdjur. Närheten till sjöarna ger också mat, inte minst gösen som blev Sveriges första miljöcertifierade fisk. Idag finns ett 30-tal fiskare i Hjälmaren. I Grythyttan finns restauranghögskolan som är en del av Örebro universitet.

11.16 Kungaparet anländer till Björkborns herrgård där Alfred Nobel bodde och verkade sina sista år i livet. Hans Johansson, konstnärlig museichef, berättar historien om hur Nobelpriset kom till och hur släkten Nobel reagerade på nyheten att arvet skulle gå till en prisfond.

Björkborns Herrgård

Alfred Nobels sista svenska hem var Björkborns Herrgård i Karlskoga. Här lät han också uppföra ett laboratorium där han bland annat gjorde krutexperiment och försök med konstgjort gummi. Både hemmet och herrgården är bevarade och visar utställningar om Alfred Nobel. Historien kring Alfred Nobel och vägen fram till ett godkännande av testamentet är ett intressant historiskt kapitel där Björkborns Herrgård står i centrum. Nobelpriset enligt Nobels testamente lagfors vid Karlskoga Tingsrätt 1897. Björkborns Herrgård drivs numer av Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn. Landshövdingen i Örebro län är ordförande i stiftelsens styrelse och Nobelstiftelsens VD är vice ordförande.

Läs mer om Björkborns Herrgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

11.10 På väg mot Björkborn passerar bussen Karlskoga och landshövdingen berättar om Alfred Nobel och hur Björkborns herrgård kom i uppfinnarens ägo. Kring området vid herrgården byggs nu ett science center med bidrag från Boverket, Saab Aerodynamics och kommunala medel.

Kungaparet får en visning av Degerfors Järnverk Outokumpu. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet får en visning av Degerfors Järnverk Outokumpu. Foto: Kungahuset.se

10.17 Inne i stålverket berättar Mikael Becker om hur processen går till; hur materialet först värms upp och sedan valsas.
Förberedelser inför besöket stålverket. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Förberedelser inför besöket stålverket. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

10.04 Kungaparet anländer till stålverket i Degerfors. Platschefen Leif Rosén hälsar välkommen och berättar om Outokumpu som är världen största stålföretag.

Degerfors Järnverk Outokumpu


Degerfors Järnverk grundades den 16 oktober 1660 då George Camitz fick Bergskollegiums godkännande att bedriva bruksdrift och anlägga en hammare vid Letälven. George Camitz hade 1648 kommit till Karlskoga från dåvarande österrikiska Schlesien för att blir förvaltare för de två nyanlagda bruken Bofors och Björkborn. Degerfors järnverk ägdes av familjen Camitz släktingar i mer än 200 år. Sedan 2004 är järnverket helägt av den finska koncernen Outokumpu
Sjön Möckeln passeras på väg mot  Degerfors. Foto: Kungahuset.se

Sjön Möckeln passeras på väg mot Degerfors. Foto: Kungahuset.se

09.34 På bussen mot Degerfors berättar länsråd Kjell Unevik om länet, ett län som ligger centralt i Sverige. När posten nu centraliserar sin verksamhet lägger de en av centralerna i Hallsberg. Läget ger många nya jobb, 1000 nya jobb i Hallsberg tack vare geografin och inte minst e-handelns framväxt, många företag lägger sina centrallager i länet. Även verkstadsindustrin är viktigt för länet med många arbetstillfällen. Nu lockar länet även tillbaka industriföretag, till exempel Atlas Copco som har flyttat tillbaka tillverkning hit från Europa och Nordamerika. Örebro ökar sin befolkningsmängd varje år medan övriga kommunerna i länet minskar något. Infrastrukturen är väl utvecklad inom länet, både europavägar och järnvägen är väl utbyggd vilket gör att pendling inom länet går snabbt vilket hjälpt till att hålla arbetslösheten nere när varsel har skett.
Kungaparet välkomnas till dagen i Örebro län av landshövdingeparet. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet välkomnas till dagen i Örebro län av landshövdingeparet. Foto: Kungahuset.se

09.17 Landshövding Rose-Marie Frebran hälsar välkommen till Örebro län och inleder med att tala om besöket 2010 när hela Kungafamiljen besökte Örebro för att högtidlighålla att det var 200 år sedan Karl Johan Bernadotte valdes till Sveriges kung. Hon fortsätter att berätta om länet, Örebro har sex styckens länsgrannar - flest i Sverige - och därför är samarbetsviljan stor i länet menar landshövdingen. Örebro är ett starkt förvaltningslän, 6000 personer arbetar i ett 20-tal statliga företag.

Program vid Kungaparets besök tisdagen den 20 augusti.


Kl. 09.05 Kungaparet anländer till Örebro flygplats och välkomnas till dagen i Örebro län av landshövding Rose-Marie Frebran.
Kl. 10.00 Kungaparet besöker Degefors Järnverk Outokumpu.
Kl. 11.00 Kungaparet besöker Björkborns herrgård.
Kl. 12.00 Kungaparet anländer till Loka Brunn.
Kl. 12.30 Lunch på Stora Societetshuset vid Loka Brunn.
Kl. 14.45 Kungaparet anländer till Grimsö forskningsstation.
Kl. 16.30 Kungaparet anländer till Örebro.
Kl. 16.55 Kungen håller tal på Stortorget i Örebro.

Dagen i Örebro län avslutas med middag hos landshövdingen på Örebro slott, residenset.

Länsbesök 2013


Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året.

Läs mer om länsbesöken.


Visa Kungaparets besök i Örebro län på en större karta